Multi-Area Active Distribution Network Scheduling in the Presence of Soft Open Points based on Information Gap Decision Theory

Document Type : Research Article

Authors

1 Department of Electrical Engineering, Faculty of Engineering, Lorestan University, Khorramabad, Iran

2 Professor, Department of Electrical Engineering, Faculty of Engineering, Lorestan University, Khorramabad, Iran

3 Assistant Professor, Department of Electrical Engineering, Faculty of Engineering, Lorestan University, Khorramabad, Iran

Abstract

In this paper, a three-level framework is proposed to determine the optimal scheduling of a Multi-Area Active Distribution Network in the presence of inter-area Soft Open Points (SOPs). In this framework, the uncertainty of renewable generation and forecasted demand is modeled using information gap decision theory in a risk-averse manner. Coordinated scheduling of Controllable Distributed Generators (CDGs) and SOPs, inter-area energy exchanges and energy trading with upstream network considering the uncertainties are the contribution of the presented method. To improve the computational efficiency and to achieve the optimal solution, the scheduling problem is modeled as a second-order conic programming in which the operational and security constraints of the network, CDG limitations, and operational constraints of SOPs are accurately modeled and the problem is solved by executing CPLEX solver in MATLAB environment. A case study on IEEE 33-bus test system showcases the superiority of the proposed model compared to meta-heuristic algorithms such as particle swarm optimization, genetic algorithm, and gravitational search algorithm.

Keywords

Main Subjects


مجموعه‌ها

T

مجموعۀ کلیۀ بازه‌های زمانی افق برنامه‌ریزی

 

مجموعۀ WTهای متصل به باس jام موجود در ناحیۀ mام

 

مجموعۀ PVهای متصل به باس jام موجود در ناحیۀ mام

 

مجموعۀ CDGهای متصل به باس jام موجود در ناحیۀ mام

 

ناحیه‌ای که باس ام در آن قرار دارد

 

مجموعۀ تمام شین‌های موجود در ناحیۀ mام

 و

مجموعۀ شاخه‌ها و SOPهای میان-ناحیه‌ای موجود در MA-ADN

 

مجموعۀ تمام ناحیه‌های موجود در MA-ADN

شاخص‌ها

 

اندیس ناحیه از 1 تا

 

اندیس CDG

،  و

اندیس باس

p/w

اندیس PV/WT

t

اندیس بازه‌های زمانی

پارامتر‌ها

 

تعداد ناحیه‌های موجود در MA-ADN

 

پیش‌بینی میزان تولید WT wام در بازۀ زمانی tام متعلق به ناحیه‌ mام

 

پیش‌بینی میزان تولید PV pام در بازۀ زمانی tام متعلق به ناحیه‌ mام

 

میزان تقاضای توان اکتیو/راکتیو پیش‌بینی‌شده برای بار متصل به باس ام، متعلق به ناحیه‌ mام، در بازۀ tام

 

یک عدد نامنفی ( ) است که حداکثر میزان افزایش هزینه‌های برنامه‌ریزی در سطح دوم را نسبت به برنامه‌ریزی سطح اول تنظیم می‌کند

 

یک عدد مثبت نسبتاً بزرگ

 

حد آستانۀ خطای پیش‌بینی بار بر حسب پریونیت

متغیّر‌ها

 

مجذور دامنۀ ولتاژ باس jام در بازۀ زمانی tام در LSM ناحیه‌ mام

 

مجموع هزینۀ بهره‌برداری ناحیه‌ mام در افق برنامه‌ریزی

 

مجموع هزینۀ تولید CDGهای متعلق به ناحیه‌ mام در افق برنامه‌ریزی

 

هزینۀ خالص خرید توان از شبکۀ بالادست توسط ناحیه‌ mام در افق برنامه‌ریزی

 

توان اکتیو/راکتیو تولیدی CDG gام متعلق به ناحیه‌ mام در بازۀ زمانی tام

 

توان اکتیو/راکتیو خریداری شده از UN توسط ناحیه‌ mام در بازۀ زمانی tام

 

توان اکتیو/راکتیو خالص تزریقشده به باس jام متعلق به ناحیه‌ mام در بازۀ زمانی tام

 

توان اکتیو/راکتیو انتقال یافته از باس iام به باس jام در بازۀ زمانی tام ازطریق شاخۀ ij

،  و

خطای پیشبینی تقاضا، تولید WT و PV

،  و

متغیّرهای مدل‌کنندۀ پیش‌بینی تقاضا و میزان تولید WTها و PVها در بازۀ زمانی tام در مدل‌ سطح اول

 

مجموع دامنۀ خطاهای نامطلوب پیش‌بینی

 

  • مقدمه

با افزایش نفوذ منابع انرژی توزیع‌شده (DER)[i] در شبکه‌های توزیع سنتی، مفهومی با نام شبکه‌های توزیع فعال (ADNs)[ii] به وجود آمده است [1، 2]. ADNها زیرساخت فنی و حفاظتی لازم برای نصب DERهای تجدیدپذیر، مانند منابع انرژی بادی و خورشیدی را دارند. همچنین، در ADNهای مدرن، برای افزایش کنترل‌پذیری سیستم توزیع، کاهش تلفات و کنترل ولتاژ باس‌ها، نقاط باز نرم (SOPs)[iii] جایگزین کلیدهای مانور شده‌اند [3، 4].

SOPها تجهیزات مبتنی بر الکترونیک قدرت هستند که می‌توانند توان اکتیو و راکتیو عبوری از شاخۀ محل نصب خود را به‌صورت دقیق کنترل کنند [5]؛ با این حال، برای بهره‌مندی از مزایای بالقوۀ SOPها باید برنامه‌ریزی عملکردی آنها به گونه‌ای هماهنگ با سایر تجهیزات برنامه‌پذیر موجود در ADN تعیین شود. این برنامه‌ریزی شامل تعیین برنامه‌ریزی عملکرد DERها، تعیین تبادل توان با شبکۀ بالادست (UN)[iv] و تعیین برنامه‌ریزی SOPها و تبادلات توان میان-ناحیه‌ای است. در ادامه برخی از مطالعات صورت‌گرفته در زمینه برنامه‌ریزی ADN بررسی شده‌اند.

در [4]، یک مدل تنظیم ولتاژ متمرکز برای برنامه‌ریزی هماهنگ SOPها و DGهای مبتنی بر اینورتر پیشنهاد شده است؛ با این حال، در این مدل هزینه‌های بهره‌‌برداری ADN مدل‌سازی نشده و پاسخ به‌دست‌آمده از آن یک پاسخ بهینۀ محلی است. یک روش متمرکز برای کنترل هماهنگ SOPها، بانک‌های خازنی سوئیچ‌شونده[v]، تپ چنجرهای تغییرپذیر زیر بار[vi] و DGها در [6] ارائه شده که هدف آن کنترل ولتاژ و کاهش هزینه‌های‌ بهره‌برداری ADN است. در این مدل، عدم قطعیت تولید تجدیدپذیر و بار مدلسازی نشده‌اند. یک روش غیرمتمرکز همکارانه برای تعیین برنامه‌ریزی روزپیش MA-ADN در [5] ارائه شده است که قابلیت دست‌یابی به پاسخ بهینۀ سراسری را دارد. با وجود این، خطاهای پیش‌بینی مرتبط با تقاضا و تولید تجدیدپذیر در آن در نظر گرفته نشده است. در [7] یک مدل تک هدفه با هدف کاهش هزینه‌های بهره‌برداری ADN و در [8] یک مدل چندهدفۀ مبتنی بر الگوریتم MOPSO[vii] برای برنامه‌ریزی بهینۀ ADN در حضور SOP ارائه شده ‌است. در این دو مدل، تلفات توان در مبدل‌های الکترونیکی SOP برابر صفر در نظر گرفته شده‌اند. یک مدل غیرخطی برای تعیین برنامه‌ریزی عملکردی SOPهای موجود در یک ADN با هدف بهبود پروفایل ولتاژ، متعادل‌سازی جریان خطوط متناسب با ظرفیت آنها و کاهش تلفات، در [9] ارائه شده است. در این مدل نیز تلفات مربوط به مبدل‌های الکترونیکی SOPها مدلسازی نشده‌ است. نویسندگان در [10]، برای تعیین برنامه‌ریزی SOPها در حضور نفوذ بالای PVها یک مدل متمرکز با هدف کاهش تلفات و بهبود پروفایل ولتاژ ارائه داده‌اند؛ با این حال، کاهش هزینه‌های بهره‌برداری ADN در نظر گرفته نشده است. در [11]، یک روش بهینه‌سازی مقاوم تطبیقی[viii] برای برنامه‌ریزی ADNهای چندریزشبکه‌ای با در نظر گرفتن عدم‌قطعیت‌های تقاضا و تولیدتجدیدپذیر ارائه شده است. با وجود این، فیزیک شبکۀ توزیع و معادلات پخش‌بار AC در نظر گرفته نشده‌اند.

در برنامه‌ریزی روزپیش ADN، میزان بار مصرفی مشترکین یا میزان تولید منابع تجدیدپذیر نامعین هستند. به‌منظور مدلسازی عدم قطعیت‌های مرتبط با این پارامترها، مطالعات گسترده‌ای انجام شده است. در [12] یک روش مبتنی بر تئوری تصمیم‌گیری شکاف اطلاعاتی (IGDT)[ix] برای مدلسازی عدم‌قطعیت‌ها هنگام تعیین برنامه‌ریزی شبکۀ توزیع پیشنهاد شده است؛ با این حال، این مدل برای تعیین عدم قطعیت متغیّرهای باینری مانند خروج خط در اثر بلایای طبیعی مناسب است و برای مدلسازی عدم قطعیت بار و تولید تجدیدپذیر که پارامترهای پیوسته‌اند، کارایی ندارد. در [13]، از الگوریتم جستجوی هارمونی چندهدفه برای تعیین آرایش بهینه شبکه توزیع و همچنین، تعیین مکان‌های بهینه برای نصب توربین‌های بادی با هدف بیشینه‌سازی قابلیت اطمینان سیستم و کاهش تلفات انرژی استفاده شده است. در این روش، ماهیت تصادفی سرعت وزش باد با توجه به تابع توزیع احتمال ویبول[x] مدل شده است. در [14]، از الگوریتم‌های ژنتیک و بهینه‌سازی ازدحام ذرات برای تعیین آرایش بهینه شبکه توزیع با هدف کاهش تلفات و افزایش قابلیت اطمینان استفاده شده است. در [15] یک روش غیرمتمرکز برای تعیین آرایش ADN در حضور نواحی مستقل ارائه شده است؛ با این حال، عدم قطعیت منابع تجدیدپذیر و میزان بار مصرفی نواحی در نظر گرفته نشده است. برای بهینه‌سازی عملکرد ریزشبکه‌ها یک مدل چندهدفه با هدف کاهش هزینه‌های عملیاتی، تلفات و شاخص انحراف ولتاژ در [16] پیشنهاد شده است؛ با این حال، این روش در قالب برنامه‌ریزی عدد صحیح مختلط غیرخطی[xi] مدل شده که باوجود بار محاسباتی سنگین، دستیابی به پاسخ بهینۀ سراسری را تضمین نمی‌کند. در [17] از ترکیب‌ دو الگوریتم بهینه‌سازی ازدحام ذرات و جستجوی گرانشی برای تعیین برنامه‌ریزی شبکۀ توزیع استفاده شده است. ترکیب دو الگوریتم بهینه‌سازی گرگ خاکستری و الگوریتم بهینه‌سازی بویایی کوسه نیز برای ارزیابی پاسخگویی بار در ریزشبکه‌ها در [18] پیشنهاد شده است. همچنین، در [19] از الگوریتم کلونی زنبور عسل برای حل مسئلۀ جایابی بهینه منابع تولید پراکنده استفاده شده است؛ با این حال، میزان بهینگی پاسخ به‌دست‌آمده از این الگوریتم‌های فراابتکاری با افزایش گام‌های برنامه‌ریزی و به دنبال آن افزایش تعداد متغیّرهای تصمیم‌گیری ‌کاهش درخور توجهی می‌یابد و ممکن است پاسخ بهینۀ سراسری مسئله به دست نیاید. در [20] یک روش برنامه‌ریزی اقتصادی بر مبنای مشارکت بار برای ریزشبکه‌های دارای قابلیت جزیره‌ای ‌شدن پیشنهاد شده است. در [21] عدم‌قطعیت‌های ناشی از خطای پیش‌بینی تولیدات تجدیدپذیر، قیمت‌ انرژی و تقاضا با روش‌های مبتنی بر سناریو مدل‌سازی شده‌اند که این روش‌ها بار محاسباتی سنگینی دارند و زمان‌برند.

تعیین برنامه‌ریزی بهینۀ یک ADN چندناحیه‌ای (MA-ADN) [xii] در حضور SOPها و منابع تجدیدپذیر، به یک مدل کارامد نیازمند دارد که هزینه‌ها‌ی MA-ADN را با در نظر گرفتن محدودیت‌های بهره‌برداری و با توجه به عدم‌قطعیت‌های تقاضا و تولید تجدیدپذیر به حداقل مقدار ممکن برساند. در این راستا، در این مقاله یک مدل برنامه‌ریزی روز-پیش بهینه برای تعیین برنامه‌ریزی جامع عملکردی یک MA-ADN ارائه شده که علاوه بر کاهش هزینه‌های سیستم و دستیابی به پاسخ بهینۀ سراسری، عدم قطعیت‌های تقاضا و تولیدتجدپذیر را نیز در آن مدلسازی ‌شده است. مهم‌ترین نوآوری‌های این مقاله به شرح زیر است:

  • ارائۀ یک مدل محدب سه سطحی مبتنی بر IGDT برای تعیین برنامه‌ریزی عملکردی بهینۀ MA-ADN.
  • ارائۀ یک روش متمرکز جدید برای مدلسازی مجزای برنامه‌ریزی هر ناحیه از MA-ADN.
  • مدلسازی همزمان عدم قطعیت‌های تولید تجدیدپذیر بادی و خورشیدی به همراه عدم قطعیت‌های تقاضای بار در مسئلۀ برنامه‌ریزی روز-پیش در حضور منابع تولیدات پراکنده کنترل‌پذیر (CDGها)[xiii]، SOPها و با در نظر گرفتن معادلات پخش بار AC.

در ادامۀ این مقاله، ابتدا ساختار MA-ADN در بخش دوم معرفی می‌شود. بعد از آن، مدل برنامه‌ریزی متمرکز MA-ADN در حالت قطعی و بدون در نظر گرفتن عدم قطعیت‌ها در بخش سوم بیان می‌شود. سپس در بخش چهارم، روش پیشنهادی سه مرحله‌ای مبتنی بر IGDT ارائه می‌شود. مطالعات شبیه‌سازی در بخش پنجم و درنهایت، نتیجه‌گیری در بخش ششم مقاله بیان می‌شوند.

 

2- شبکۀ توزیع فعال چندناحیه‌ای

یک MA-ADN شامل 5 ناحیه با نام‌های  تا  در شکل(1): نشان داده شده است. این نواحی ازطریق شاخه‌های ارتباطی یا SOPها به یکدیگر متصل شده‌‌اند؛ برای نمونه، در این MA-ADN نواحی شماره 4 و 5، یعنی  و ، ازطریق یک SOP میان ناحیه‌ای به یکدیگر متصل شده‌اند. همانگونه که در این شکل نمایان است این SOP از دو مبدل الکترونیکی پشت به پشت تشکیل شده که ازطریق یک اتصال DC به یکدیگر متصل شده‌اند. SOP با کنترل هماهنگ مبدل‌های الکترونیکی شماره یک و دو خود، تبادلات توان اکتیو و راکتیو عبوری از پایانه‌های محل نصب خود را به‌طور دقیق کنترل می‌کند.

در این مقاله، به‌منظور تعیین برنامه‌ریزی عملکردی SOPهای میان‌ ناحیه‌ای با در نظر گرفتن عدم قطعیت منابع تجدیدپذیر و تقاضا یک مدل جامع پیشنهاد شده است.

 

شکل(1): یک MA-ADN شامل 5 ناحیۀ مستقل  تا

 

3- مدل برنامه‌ریزی متمرکز MA-ADN

برای تعیین برنامه‌ریزی MA-ADN باید مدل برنامه‌ریری هر ناحیه به‌صورت مجزا تعیین شود. برنامه‌ریزی محلی (LSM)[xiv] ناحیه mام ( ) یک مدل ریاضی است که با هدف حداقل‌سازی مجموع هزینه‌های بهره‌برداری و با توجه به قیود بهره‌برداری در رابطه (1) تعریف شده است [5].

(1)

 

Subject to

 

که ،  و  به‌ترتیب مجموعۀ متغیّرهای تصمیم‌گیری، قیود نامساوی و قیود تساوی موجود در LSM ناحیۀ ام هستند. درخور ذکر است بالانویس  به ناحیۀ ام (یعنی ) اشاره دارد. سایر متغیّرها و پارامترهای به‌کاررفته در این مدل در ابتدای مقاله تعریف شده‌اند. جزئیات مربوط به هزینه‌های بهره‌برداری و قیود عملکردی ناحیۀ ام در مرجع [5] ذکر شده است؛ با این حال، از آنجایی که در این مرجع عدم قطعیت تولید تجدیدپذیر و بار در نظر گرفته نشده است، معادلات مربوط به این پارامترها در روابط (2) و (3) بازنویسی شده‌اند. در این روابط، توان‌های اکتیو و راکتیو خالص تزریق‌شده به باس jام از طرف DERها و بار محلی متصل به شین jام تعریف شده‌اند. همان‌گونه که در این روابط مشخص است میزان تولید منابع تجدیدپذیر و بار متصل به شین jام بر توان خالص تزریق‌شده به این شین اثرگذارند؛ بنابراین، عدم قطعیت‌های مرتبط با این پارامترها بر پخش بار سیستم اثرگذار است.

(2)

 

(3)

 

 

در روش حل متمرکز، یک نهاد مرکزی با دریافت مدل برنامه‌ریزی محلی تمامی ناحیه‌های موجود در MA-ADN و ادغام آنها در قالب یک مدل متمرکز، مسئلۀ برنامه‌ریزی عملکردی MA-ADN را حل می‌کند [22]. مدل متمرکز پیشنهادی در رابطۀ (4) بیان شده است.

(4)

 

subject to:(5)-(7) &

 

که  بیان‌کنندۀ مجموعۀ متغیّرهای موجود در تمامی LSMها است. شایان ذکر است برخی از متغیّرهای موجود در LSM دو ناحیه مجاور، یعنی دو ناحیه‌ای که ازطریق یک SOP یا یک شاخۀ ارتباطی به یکدیگر متصل شده‌اند، با هم مشترک‌اند. این متغیّرها عبارت‌اند از توان‌های اکتیو و راکتیو تبادل‌شدۀ میان-ناحیه‌ای و ولتاژ باس‌های مرزی. برای محاسبۀ یکسان این متغیّرهای میان-ناحیه‌ای، قیود توافق در روابط (5) الی (7) معرفی شده‌اند.

(5)

 

(6)

 

(7)

 

 

که  ناحیه‌ای را نشان می‌دهد که شین i/j در آن قرار گرفته است.

از آنجایی که مدل متمرکز پیشنهادی در قالب مسئله SOC بیان شده است، پاسخ به‌دست‌آمده از آن بهینۀ سراسری خواهد بود [23]. در بخش بعدی، چگونگی مدلسازی عدم‌قطعیت‌های مسئله با استفاده از روش سه سطحی پیشنهادی، تشریح خواهد شد.

 

4-  روش سه سطحی پیشنهادی مبتنی بر IGDT

در سطح اول این روش، فرض می‌شود مقادیر پارامترهای تقاضا و تولید تجدیدپذیر دقیقاً برابر مقادیر پیش‌بینی‌شده هستند؛ بنابراین، برنامه‌ریزی سطح اول به‌صورت قطعی و مطابق مدل (4) انجام می‌شود. در سطح دوم، خطاهای نامطلوب پیش‌بینی با استفاده از روش IGDT محاسبه می‌شوند. درنهایت، با در نظر گرفتن خطاهای پیش‌بینی نامطلوب محاسبه‌شده در سطح دوم، برنامه‌ریزی نهایی MA-ADN در سطح سوم برنامه‌ریزی محاسبه می‌شود. در ادامه، نحوۀ مدلسازی هر کدام از این سطوح بیان شده است. شایان ذکر است برای تفکیک نتایج به‌دست‌آمده در سطوح مختلف مدل‌سازی، از بالانویس 1، 2 و 3 استفاده شده است که به ترتیب به سطوح مدل‌سازی 1 الی 3 اشاره دارند؛ برای نمونه، میزان هزینه‌های ناحیۀ ام در سطح 1 با   مشخص شده است.

 

4-1- مدل‌سازی سطح اول

در سطح اول، عدم قطعیت‌های تقاضا و تولید تجدیدپذیر در نظر گرفته نمی‌شوند. در این سطح، فرض می‌شود تقاضا و تولید تجدیدپذیر پارامترهای مشخصی هستند که دقیقاً برابر مقادیر پیش‌بینی‌شده هستند؛ بنابراین، در مدل‌سازی این سطح هیچ‌گونه عدم قطعیتی وجود ندارد و برنامه‌ریزی براساس مدل ارائه‌شده در رابطۀ (4) و همانند مرجع [5] حل می‌شود. پس از حل مدل سطح یک، هزینۀ کلی ناحیۀ ام در این سطح، یعنی ، به دست می‏آید.

 

4-2- مدل‌سازی سطح دوم

بدون در نظر گرفتن عدم قطعیت و خطاهای پیش‌بینی، هزینۀ بهره‌برداری روز-پیش ناحیه ام برابر  خواهد بود. حال اگر پیش‌بینی‌ها محقق نشوند، ممکن است هزینۀ بهره‌برداری افزایش یا حتی کاهش یابد. برای جلوگیری از افزایش بیش از حد هزینه‌های برنامه‌ریزی، بهره‌بردار هر ناحیه ترجیح می‌دهد برنامه‌ریزی روز پیش را در برابر خطاهای نامطلوب پیش‌بینی بهینه کند. بهره‌بردار ترجیح می‌دهد دامنۀ بزرگ‌تری از خطاهای پیش‌بینی را در نظر بگیرد و برنامه‌ریزی را در مواجهه با آنها بهینه کند؛ اما افزایش دامنۀ خطاهای پیش‌بینی منجر به افزایش هزینه‌های بهره‌برداری می‌شود. در این مقاله، حداکثر دامنۀ خطاهای نامطلوب پیش‌بینی با توجه به آستانۀ هزینه‌های برنامه‌ریزی، در سطح دوم تعیین شده است.

در مدل‌سازی سطح دوم پیشنهادی، برای در نظر گرفتن عدم‌قطعیت‌های مرتبط با تقاضای بار، تولید WTها و PVها سه متغیّر نامنفی با نام‌های ،  و  معرفی شده‌‌اند. این سه متغیّر درواقع میزان خطای پیش‌بینی نامطلوب بر حسب پریونیت هستند؛ بنابراین، در برنامه‌ریزی سطح دوم، پیش‌بینی‌های تقاضا و میزان تولید WTها و PVها یعنی  و ،  به‌ترتیب با استفاده از روابط (8) الی (10) تعریف می‏شوند.

(8)

 

(9)

 

(10)

 

 

که ،  و  متغیّرهای مدل‌کنندۀ پیش‌بینی تقاضا و میزان تولید WTها و PVها در بازۀ زمانی tام در مدل‌ سطح اول هستند. از آنجایی که در این مقاله، برنامه‌ریزی MA-ADN به‌صورت ریسک-گریز و با هدف محدودسازی هزینه‌های ناشی از خطاهای نامطلوب پیش‌بینی مدل شده است، متغیّرهای ،  و  بیان‌کنندۀ خطاهای نامطلوب پیش‌بینی هستند که منجر به افزایش هزینه‌های بهره‌برداری می‌شوند؛ بنابراین، از آنجایی که افزایش بار و کاهش تولید تجدیدپذیر باعث افزایش هزینه‌های بهره‌برداری می‌شود، در روابط (8) الی (10)، متغیّر  با علامت مثبت و متغیّرهای  و  با علامت منفی به کار رفته‏اند.

برای محدودسازی دامنۀ نوسانات متغیّرهای ،  و ، قیود (11) الی (13) در مدل سطح دوم پیشنهادی در نظر گرفته شده است. این قیود، مانع ایجاد تقاضا و تولید تجدیدپذیر منفی می‌شوند و درواقع آستانۀ افزایش خطاهای نامطلوب را در سطح دوم برنامه‌ریزی کنترل می‌کنند.

(11)

 

(12)

 

(13)

 

 

در این روابط، عملگر  نشان‌دهندۀ کوچک‌ترین عدد میان A و B است. در ساعاتی که پیش‌بینی تولید تجدیدپذیر بادی (و یا خورشیدی) برابر صفر باشند، یعنی  (یا )، عبارت  (و یا ) برابر صفر می‌شود و مطابق (12) (یا (13))،  (یا ) نیز برابر صفر محاسبه می‌شود که بیان‌کنندۀ بدترین حالت پیش‌بینی تولید تجدیدپذیر در آن بازه زمانی است.

پس از تعریف متغیّرهای احتمالاتی، قید محدودکنندۀ هزینۀ بهره‌برداری به‌صورت رابطۀ (14) به مدل سطح دوم پیشنهادی اضافه می‌شود.

(14)

 

 

مطابق قید (14)، حداکثر میزان افزایش هزینه‌های بهره‌برداری در سطح دوم را پارامتر  ( ) کنترل می‌کند. درخور ذکر است افزایش هزینه‌های بهره‌برداری در سطح دوم، به دلیل در نظر گرفتن خطاهای نامطلوب پیش‌بینی در این سطح است. با توجه به مطالب ذکرشده، مدل برنامه‌ریزی سطح دوم با (15) بیان می‌شود.

(15)

 

subject to: (8)-(14) &  

 

پس از حل برنامه‌ریزی سطح دوم، مقادیر ،  و  که به‌ترتیب نشان‌دهندۀ خطاهای نامطلوب پیش‌بینی تقاضا، تولید WT و تولید PV هستند، محاسبه می‌شوند.

 

4-3- مدل‌سازی سطح سوم

در برنامه‌ریزی سطح سوم، میزان پیش‌بینی بار و تولید تجدیدپذیر با استفاده از خطاهای پیش‌بینی به‌دست‌آمده در سطح دوم، یعنی پارامترهای ،  و ، مطابق روابط (16) الی (18) به‌‏روزرسانی می‏شوند.

(16)

 

(17)

 

(18)

 

 

فلوچارت روش پیشنهادی سه سطحی مبتنی بر IGDT در شکل(2): نشان داده شده است.

شکل(2): فلوچارت روش پیشنهادی سه سطحی مبتنی بر IGDT

 

همان‌گونه که در این شکل نشان داده‌ شده است برنامه‌ریزی سطح سوم با در نظر گرفتن خطاهای پیش‌بینی محاسبه‌شده از سطح دوم و به‌صورت قطعی انجام می‌شود. برنامه‌ریزی‌ به‌دست‌آمده از سطح سوم، برنامه‌ریزی نهایی MA-ADN در نظر گرفته می‌شود.

 

5- مطالعات شبیه‌سازی

در این بخش، روش سه سطحی پیشنهادی مبتنی بر IGDT روی سیستم 33 باسۀ اصلاح‌شدۀ IEEE ارائه شده در [5] شبیه‌سازی شده است. این سیستم دارای 5 ناحیه است که میزان بار، PV و WT نامی نصب‌شده در هر کدام از آنها در جدول  بیان شده است.

 

جدول (1): میزان بار و تولید تجدیدپذیر نامی قرارگرفته در هر ناحیه

ناحیه

بار (kW)

PV (kW)

WT (kW)

 

1240

100

50

 

745

70

100

 

450

20

100

 

360

50

50

 

920

30

100

MA-ADN

3715

270

400

 

تمامی شبیه‌سازی‌ها در محیط MATLAB R2022a انجام شده‌اند که برای مدلسازی مسائل برنامه‌ریزی از جعبه ابزار YALMIP [24] و برای حل آنها نیز از CPLEX 12.9 [25] استفاده شده است.

پروفایل‌های پیش‌بینی تقاضا، تولید WT و PV در شکل نشان داده شده‌اند. این مقادیر بر حسب پریونیت و بر مبنای توان نامی تقاضا، WT و PV رسم شده‌اند. نتایج مربوط به مدل‌سازی سطح یک، دقیقاً مشابه نتایج ارائه‌شده در [5] هستند. مطابق این نتایج، هزینه‌های کلی سیستم در سطح یک، یعنی ، برابر 5/13901 دلار است. سایز هزینه‌های مدلسازی سطح اول در جدول نشان داده شده است.

 

شکل(3): پیش‌بینی تقاضا، تولید WT و PV

 

جدول(2): هزینه‌های نواحی مخالف MA-ADN در سطح اول.

ناحیه

 

 

 

 

 

1788/581

0/000

194/708

1593/873

 

761/118

688/011

73/106

0/000

 

4787/059

4736/740

50/319

0/000

 

184/631

0/000

184/631

0/000

 

6380/065

6167/068

212/997

0/000

MA-ADN

13901/454

11591/821

715/760

1593/873

 

برنامه‌ریزی سطح دوم به پارامتر  وابسته است. برای ارزیابی اثر ، این پارامتر از صفر تا 95/3 و با گام ثابت 05/0 افزایش داده شده و هزینۀ هر کدام از نواحی به‌ازای  در شکل(4) نشان داده شده‌ است. در این شبیه‌سازی‌ها حد آستانۀ افزایش بار برابر یک در نظر گرفته شده است ( ). همان‌گونه که در این شکل نشان داده شده است با افزایش پارامتر  مجموع هزینه‌های نواحی افزایش می‌یابد. در  هزینه‌های بهره‌برداری MA-ADN به حد اشباع می‌رسد و با وجود افزایش  مجموع هزینه‌های MA-ADN از 39174 دلار بیشتر نمی‌شود.

شکل(4):تغییرات هزینه‌های بهره‌برداری بر حسب تغییرات

 

همان‌گونه که در شکل(4) مشاهده می‌شود میزان افزایش هزینه‌های بهره‌برداری در نواحی مختلف یکسان نیست. ناحیۀ یک بیشترین و ناحیۀ چهار کمترین افزایش هزینه را نسبت به افزایش پارامتر  دارند؛ زیرا مطابق جدول  بیشترین بارهای MA-ADN در ناحیه یک و کمترین آنها در ناحیۀ چهارم قرار گرفته‌اند.

 

شکل (5): تغییرات خطاهای پیش‌بینی بر حسب تغییرات

 

هنگامی که  برابر صفر است، هزینه‌های MA-ADN همانند برنامه‌ریزی سطح اول برابر 5/13901 دلار است؛ زیرا در این حالت ( )، مجموع دامنۀ خطای نامطلوب پیش‌بینی برابر صفر است. تغییرات  (مجموع دامنۀ خطای نامطلوب پیش‌بینی) بر حسب تغییرات  در شکل  رسم شده است. همان‌گونه که در این شکل مشخص است با افزایش  میزان  نیز افزایش می‌یابد؛ با این حال، این افزایش نیز در  به اشباع می‌رسد.

شکل(6): دامنۀ خطاهای پیش‌بینی تقاضا در .

 

مطابق نتایج به‌دست‌آمده، در بدترین خطای پیش‌بینی نامطلوب (یعنی حالتی که پروفایل تقاضا دو برابر شده است و تولید بادی و فتوولتائیک نیز به صفر رسیده‌اند) مقدار  برابر 54 است. از آنجایی که افق برنامه‌ریزی شامل 24 بازۀ زمانی است و  نیز برابر یک فرض شده است، مجموع خطای نامطلوب پیش‌بینی بار، می‌تواند حداکثر برابر 24 باشد؛ یعنی . این حالت، معادل بدترین خطای پیش‌بنی تقاضا است. نتایج خطاهای پیش‌بینی به‌دست‌آمده در این حالت در شکل نشان داده شده است. مطابق این شکل، در تمامی بازه‌های زمانی برنامه‌ریزی، تقاضا دو برابر مقدار پیش‌بینی شده است. نتایج به‌دست‌آمده برای  و  به‌ازای  به‌ترتیب در شکل(7):  و شکل(8): نشان داده شده‏اند.

 

شکل(7): دامنۀ خطاهای پیش‌بینی تولید WTها بهازای .

 

شکل(8): دامنۀ خطاهای پیش‌بینی تولید PVها بهازای .

 

مطابق این شکل‌ها، پیش‌بینی تولید WT و PV به‌ترتیب دارای 21 و 9 مقدار غیر صفر هستند؛ بنابراین، حداکثر خطای نامطلوب پیش‌بینی WT و PV، یعنی  و ، به‌ترتیب برابر 21 و 9 و حد اشباع  در هر ناحیه نیز حداکثر برابر 54 ‏هستند.

از آنجایی که هزینه‌های سیستم در سطح یک مدل‌سازی برابر  دلار است، انتظار می‌رود در بدترین شرایط ( )، هزینه‌های سیستم از  بیشتر نشود. برای نشان‌دادن این موضوع، برنامه‌ریزی نهایی سیستم با استفاده از مدل‌سازی سطح سوم محاسبه شده است. در جدول  هزینه‌های سیستم با در نظر گرفتن خطاهای پیش‌بینی به‌دست‌آمده در سطح دوم نشان داده شده است.

 

جدول (3): هزینه‌های نواحی با

ناحیه

 

 

 

 

 

22443/479

0/000

441/226

22002/25

 

1176/842

1091/313

85/529

0/000

 

6345/587

6202/733

142/854

0/000

 

145/403

0/000

145/403

0/000

 

9062/671

8801/193

261/478

0/000

MA-ADN

39173/982

16095/240

1076/490

22002/25

 

مطابق این جدول، مجموع هزینه‌های MA-ADN برابر 39174 دلار است که از حد بیشینه آن، یعنی 41009 دلار، کمتر است. این نتایج نشان می‌دهند اگر خطاهای نامطلوب پیش‌بینی هنگام برنامه‌ریزی در نظر گرفته شوند، آنگاه هزینه‌های سیستم بیش از 27107 دلار کمتر از زمانی‌ خواهد شد که این خطاها در نظر گرفته نشده‌اند؛ بنابراین، با روش سه سطحی پیشنهادی، برنامه‌ریزی روز-پیش با در نظر گرفتن حداکثر خطاهای نامطلوب پیش‌بینی ممکن، به گونه‌ای انجام می‌شود که هزینه‌های سیستم در مواجهه با آنها حداقل شود.

اثربخشی این روش در مواجهه با حداکثر خطای نامطلوب پیش‌بینی ممکن، با در نظر گرفتن  بررسی شد. در شبیه‌سازی دیگر  در نظر گرفته شده است. در این حالت، حداکثر میزان خطاهای نامطلوب تقاضا، تولید تجدیدپذیر بادی و خورشیدی در شکل(9): نشان داده‌اند.

 

 

شکل(9): حداکثر میزان خطاهای پیش‌بینی در سطح دوم ( )

 

این نتایج با حل مدل سطح دوم به دست آمده‌اند. در این حالت ( )، حداکثر خطاهای پیش‌بینی قابل مدل‌سازی در نواحی مختلف در شکل(10):  نشان داده شده است.

 

شکل(10): حداکثر مجموع میزان خطاهای پیش‌بینی بهازای .

برنامه‌ریزی نهایی سیستم با در نظر گرفتن این خطاهای نامطلوب، در سطح سوم انجام می‌شود. هزینه‌های سیستم در این حالت، در جدول(4): نشان داده شده‌اند.

کل هزینه‌های سیستم در این حالت برابر 15268 دلار است که از حد آستانۀ در نظر گرفته شده در سطح دوم ( ) کوچک‌تر است. این نتایج نشان می‌دهند روش سه سطحی پیشنهادی می‌تواند برنامه‌ریزی روز-پیش را به‌خوبی در برابر افزایش هزینه‌های ناشی از خطاهای نامطلوب پیش‌بینی مقاوم سازد.

 

جدول(4): هزینه‌های نواحی مخالف MA-ADN با .

ناحیه

 

 

 

 

 

2924/678

0/001

201/494

2723/183

 

782/032

708/250

73/782

0/000

 

4881/528

4827/544

53/984

0/000

 

184/199

0/00

184/199

0/000

 

6495/763

6277/338

218/425

0/000

MA-ADN

15268/100

11813/13

731/884

2723/183

 

5-1- مقایسه نتایج

در این بخش، مسئلۀ برنامه‌ریزی MA-ADN در سطح سوم ( ) با الگوریتم‌های فراابتکاری GA [14]، PSO [14] و GSA [26] حل شده است. شکل (11):  نمودار همگرایی این الگوریتم‌ها و پاسخ بهینۀ به‌دست‌آمده از CPLEX را نشان می‌دهد.

 

شکل (11): مقایسۀ همگرایی الگوریتم‌های مختلف فراابتکاری در حل مدل بهینه‌سازی سطح سوم با پاسخ بهدستآمده از CPLEX

مطابق این شکل، الگوریتم PSO نسبت به دو الگوریتم GSA و GA سریع‌تر همگرا شده و مقدار تابع هدف آن کوچک‌تر است. همچنین، هزینۀ بهره‌برداری شبکۀ توزیع فعال مورد مطالعه در الگوریتم GSA نسبت به الگوریتم GA کمتر است؛ با این حال، پاسخ بهینۀ مسئله که همان کمترین هزینۀ بهره‌برداری است، ازطریق حل‌کنندۀ CPLEX به دست آمده است.

شایان ذکر است تمامی الگوریتم‌های فراابتکاری با جمعیت 50 و حداکثر تکرار 500 شبیه‌سازی شده‌اند. عملکرد الگوریتم‌های مختلف ازنظر سرعت حل و میزان بهینگی در جدول(5): با هم مقایسه شده‌اند. براساس داده‌های این جدول، CPLEX بهینه‌ترین پاسخ را در سریع‌ترین زمان (کمتر از 85 ثانیه) ارائه داده است.

 

جدول(5): مقایسۀ الگوریتم‌های مختلف

الگوریتم

 (دلار)

زمان حل (ثانیه)

CPLEX

15268/1

84/4

GA

15288/5

118/4

GSA

15275/5

94/6

PSO

15270/9

115/0

 

6- نتیجه‌گیری

در نظر گرفتن عدم قطعیت‌های تقاضا و تولید تجدیدپذیر در هنگام برنامه‌ریزی روز-پیش MA-ADN یکی از اقدامات مؤثر برای کاهش اثرات نامطلوب این عدم‌قطعیت‌ها بر برنامه‌ریزی روز-پیش است. نتایج شبیه‌سازی نشان دادند روش سه سطحی پیشنهادی می‌تواند برنامه‌ریزی روز-پیش یک MA-ADN 5 ناحیه‌ای را در برابر افزایش بیش از 27107 دلار ناشی از خطاهای نامطلوب پیش‌بینی مقاوم سازد. محدب‌بودن مدل پیشنهادی و حل آن با حل‌کنندۀ CPLEX منجر به دستیابی به پاسخ بهینۀ سراسری می‌شود. نتایج نشان دادند مجموع هزینۀ MA-ADN در برنامه‌ریزی روز-پیش در حضور SOPهای میان‌ناحیه‌ای، 8/2 دلار از بهترین پاسخ به‌دست‌آمده از الگوریتم‌های فراابتکاری کمتر است. همچنین، سرعت حل روش پیشنهادی، 2/10 ثانیه از سریع‌ترین الگوریتم فراابتکاری کوتاه‌تر‌ است که این نتایج کارایی محاسباتی روش پیشنهادی را تأیید می‌کند.

 

[i] Distributed Energy Resources (DERs)

[ii] Active Distribution Networks (ADNs)

[iii] Soft Open Points (SOPs)

[iv] Upstream Network (UN)

[v] switchable Capacitor Banks (CBs)

[vi] On-Load Tap Changer (OLTC)

[vii] Multi-Objective Particle Swarm Optimization (MOPSO)

[viii] adaptive robust optimization

[ix] Information Gap Decision Theory (IGDT)

[x] Weibull

[xi] Mixed-Integer Non-Linear Programming (MINLP)

[xii] Multi-Area ADN (MA-ADN)

[xiii] Controllable DG (CDG)

[xiv] Local Scheduling Model (LSM)

[1]  H. Bastami, M. R. Shakarami, and M. Doostizadeh, "A non-hierarchical ATC framework for parallel scheduling of active distribution network with multiple autonomous microgrids," International Journal of Electrical Power & Energy Systems, Vol. 133, p. 107293, 2021.
[2]  F. Moghateli, S. A. Taher, A. Karimi , and M. Shahidehpour, "Conceptual Design of Multi-Microgrid Structure in Active Distribution Networks," Computational Intelligence in Electrical Engineering, Vol. 11, pp. 1-14, 2020.
[3]  M. Doostizadeh, M. R. Shakarami, and H. Bastami, "Decentralized energy trading framework for active distribution networks with multiple microgrids under uncertainty," Scientia Iranica, Vol. 26, pp. 3606-3621, 2019.
[4]  Y. Zheng, Y. Song, and D. J. Hill, "A general coordinated voltage regulation method in distribution networks with soft open points," International Journal of Electrical Power & Energy Systems, Vol. 116, p. 105571, 2020.
[5]  H. Bastami, M. R. Shakarami, and M. Doostizadeh, "A decentralized cooperative framework for multi-area active distribution network in presence of inter-area soft open points," Applied Energy, Vol. 300, p. 117416, 2021.
[6]  P. Li, H. Ji, C. Wang, J. Zhao, G. Song, F. Ding, et al., "Coordinated Control Method of Voltage and Reactive Power for Active Distribution Networks Based on Soft Open Point," IEEE Transactions on Sustainable Energy, vol. 8, pp. 1430-1442, 2017.
[7]  L. Bai, T. Jiang, F. Li, H. Chen, and X. Li, "Distributed energy storage planning in soft open point based active distribution networks incorporating network reconfiguration and DG reactive power capability," Applied Energy, Vol. 210, pp. 1082-1091, 2018.
[8]  Q. Qi, J. Wu, and C. Long, "Multi-objective operation optimization of an electrical distribution network with soft open point," Applied Energy, Vol. 208, pp. 734-744, 2017.
[9]  C. Long, J. Wu, L. Thomas, and N. Jenkins, "Optimal operation of soft open points in medium voltage electrical distribution networks with distributed generation," Applied Energy, Vol. 184, pp. 427-437, 2016.
[10] H. Ji, C. Wang, P. Li, F. Ding, and J. Wu, "Robust Operation of Soft Open Points in Active Distribution Networks With High Penetration of Photovoltaic Integration," IEEE Transactions on Sustainable Energy, Vol. 10, pp. 280-289, 2019.
[11] H. Qiu and F. You, "Decentralized-distributed robust electric power scheduling for multi-microgrid systems," Applied Energy, Vol. 269, p. 115146, 2020.
[12] M. Salimi, M. A. Nasr, S. H. Hosseinian, G. B. Gharehpetian, and M. Shahidehpour, "Information Gap Decision Theory-Based Active Distribution System Planning for Resilience Enhancement," IEEE Transactions on Smart Grid, Vol. 11, pp. 4390-4402, 2020.
[13] M. H. Hemmatpour  and M. h. Rezaeian koochi, "A Multi-Objective Reconfiguration Scheme for Reliability and Energy Usage Enhancement of Distribution Systems in the Presence of Wind Turbines Using the MOHSA Optimization Algorithm," Computational Intelligence in Electrical Engineering, vol. 12, pp. 13-30, 2021.
[14] O. Kahouli, H. Alsaif, Y. Bouteraa, N. Ben Ali, and M. Chaabene, "Power System Reconfiguration in Distribution Network for Improving Reliability Using Genetic Algorithm and Particle Swarm Optimization," Applied Sciences, Vol. 11, p. 3092, 2021.
[15] H. Bastami, M. R. Shakarami, and M. Doostizadeh, "Optimal scheduling of a reconfigurable active distribution network with multiple autonomous microgrids," Electric Power Systems Research, Vol. 201, p. 107499, 2021.
[16] R. Saki, E. Rokrok , M. Doostizadeh, and M. Abedini, "A Compromise Solution based on Fuzzy Decision Making for multi-objective Hourly Planning in Clustered Microgrids Considering Uncertainty of Renewable Energy Resources," Computational Intelligence in Electrical Engineering, vol. 12, pp. 57-72, 2021.
[17] S. Amini , S. Ghasemi , and J. Moshtagh "Distribution Feeder Reconfiguration Using PSOGSA Algrotim in Presence of Distribution Generation Based on a Fuzzy Approach," Computational Intelligence in Electrical Engineering, vol. 12, pp. 73-86, 2021.
[18] A. Seifi , M. h. Moradi , M. Abedini , and A. Jahangiri "Assessing the impact of load response on microgrids with the aim of increasing the reliability and stability of network voltage by examining the uncertainty in the production of renewable resources," Computational Intelligence in Electrical Engineering, vol. 12, pp. 87-98, 2021.
[19] A. A. Ogunsina, M. O. Petinrin, O. O. Petinrin, E. N. Offornedo, J. O. Petinrin, and G. O. Asaolu, "Optimal distributed generation location and sizing for loss minimization and voltage profile optimization using ant colony algorithm," SN Applied Sciences, Vol. 3, p. 248, 2021.
[20] A. Sefidgar-Dezfouli, M. Jorabian , and E. Mashhour "Optimal Scheduling of Smart Microgrid for Stable and Economic Islanding using Demand as the Spinning Reserve," Computational Intelligence in Electrical Engineering, vol. 10, pp. 25-40, 2019.
[21] M. Vahedipour-Dahraie, H. Rashidizadeh-Kermani, and H. R. Najafi, "A Risk-constrained Two-stage Stochastic Model for Optimal Scheduling of Smart Autonomous Microgrids considering Demand Side Management," Computational Intelligence in Electrical Engineering, vol. 10, pp. 1-18, 2019.
[22] S. Lilla, C. Orozco, A. Borghetti, F. Napolitano, and F. Tossani, "Day-ahead scheduling of a local energy community: an alternating direction method of multipliers approach," IEEE Transactions on Power Systems, pp. 1132-1142, 2019.
[23] F. Alizadeh and D. Goldfarb, "Second-order cone programming," Mathematical Programming, Vol. 95, pp. 3-51, 2003.
[24] J. Lofberg, "YALMIP : a toolbox for modeling and optimization in MATLAB," in 2004 IEEE International Conference on Robotics and Automation (IEEE Cat. No.04CH37508), 2004, pp. 284-289.
[25] S. Nickel, C. Steinhardt, H. Schlenker, W. Burkart, and M. Reuter-Oppermann, "IBM ILOG CPLEX Optimization Studio 12.9," in Angewandte Optimierung mit IBM ILOG CPLEX Optimization Studio, ed: Springer, 2020, pp. 9-23.
[26] M. S. Nazir, A. N. Abdalla, H. Zhao, Z. Chu, H. M. Jamsheed Nazir, M. S. Bhutta, et al., "Optimized economic operation of energy storage integration using improved gravitational search algorithm and dual stage optimization," Journal of Energy Storage, Vol. 50, p. 104591, 2022.