Document Type : Research Article
Authors
1 -Department of electrical engineering, Faculty of Engineering, Shahid chamran University, Ahvaz, Iran
2 Department of electrical engineering, Faculty of Engineering, Shahid chamran University, Ahvaz, Iran
Abstract
Keywords
بهینه سازی پخش بار اقتصادی دههها به عنوان یک مسأله بهرهبرداری اقتصادی سیستم قدرت موضوع مطالعات تحقیقاتی وسیعی بوده است. هدف مسأله، کمینهسازی تابع هزینه سوخت واحدهای تولیدی به روش تخصیص بار کل مابین این واحدهاست. تابع هزینه کمینهسازی شده دارای تعدادی قیود است که شامل تعادل بار، حدود بالا و پایین واحدهای تولیدی و نرخ شیبهاست [1]. در روشهای بهینهسازی کلاسیک، مسأله توسط یک تابع هدف مسطح مشتقپذیر مربعی یا تکهتکه مربعی تخمین زده میشود. با وجود این به علت اثرات نقطه شیر، مشخصههای بالاتر و ناپیوستگی هستند که به یک تابع هزینه سوخت غیر محدب و غیر مسطح منجر میشود، اثرات نقطه شیر با استفاده از دو رویکرد مختلف ارائه شدهاند [2]: در اولین رویکرد این اثرات به صورت قیود نامساوی که آنها را به صورت نقاط عملکرد ممنوعه نشان میدهند، فرمول بندی شدهاند [3،4]. رویکرد دوم که در این مقاله استفاده میشود، حاوی یک جمله سینوسی یکسو شده در تابع هدف اولیه است تا این اثرات را مدل کند [5].
به علت افزایش شدید نگرانیهای محیطی و اقتصادی، انرژی بادی به عنوان یک انرژی تجدید پذیر مطمئن جلب توجه زیادی نموده است [6]. در نظر گرفتن انرژی بادی در شبکههای قدرت چالشهای زیادی را در استراتژیهای بهرهبرداری و برنامهریزی ایجاد میکند. این حقیقت که توان بادی نه به سادگی قابل پیشبینی است و نه قابلیت توزیع دارد، علت اصلی نگرانیهای امنیت و قابلیت اطمینان در سیستمهای قدرت دارای انرژی بادی است. انرژی بادی اخیراً موضوع تحقیقاتی در حال تکاملی بوده است [7]. بسته به مشخصههای بادی محلی و پروفایل بار، سهم توان بادی تولید شده میتواند 10 تا 40% از تقاضای بار باشد. برخی مطالعات سهم توان بادی را تا سال 2030 حدود 20 تا 30% پیشبینی کردهاند [6-7].
روشهای بهینهسازی قطعی گوناگونی برای حل مسأله کلاسیک استفاده شدهاند، از جمله روش تکراری لامدا [1](LIM)، جستجوی گرادیان، برنامهریزی خطی، برنامهریزی مربعی، برنامهریزی دینامیکی و روشهای بر پایه نیوتون [1، 8]. با اینکه این روشهای سنتی بر پایه حسابان عملکرد مناسبی برای حل مسأله ED کلاسیک از خود نشان میدهند، ولی در حل مسائل ED با در نظر گرفتن اثرات نقطهی شیر موفقیت قابل قبولی به دست نمیآورند [9]. اخیراً روشهای مکاشفهای غیر کلاسیک برای حل این مسأله پیشنهاد شدهاند. آنها شامل برنامهریزی تکاملی [10]، الگوریتم ژنتیک [11]، جستجوی Tabu [12] و بهینه سازی جستجوی ذرات[2](PSO) [13] هستند. این روشهای غیر وابسته به مشتق، عملکرد خوبی در حل مسألهی ED صرفنظر از شکل غیر خطی و غیر مسطح مشخصههای ورودی- خروجی واحد تولیدی حرارتی از خود نشان میدهند [9].
روش الگوریتم کاوش باکتری (BFA) تکنیک بهینهسازی اخیراً معرفی شدهای است که از رفتار کاوشی باکتری Escherichia coli الگو گرفته است [14]. روش BFA به طرز موفقیتآمیزی برای حل مسایل بهینهسازی مختلف، از جمله بهینهسازی و کنترل توزیع شده [14]، پخش بار بهینه [15،16]، طراحی پایدارسازهای بهینه سیستم قدرت [17] و تخمین هارمونیک [18] اعمال شده است. مشخصاً یک روش BFA ترکیبی اخیراً برای حل مسأله ED اعمال شده و به نتایج خوبی منجر شده است [19]. با وجود این، نتایج شبیهسازی نشان دادند که روش BFA دچار ویژگیهای همگرایی ضعیف بوده، به زمان طولانی نیاز دارد. این رفتار ضعیف در محیطهای دینامیکی و فضاهای جستجوی با ابعاد بالا مرتبط با مسائل پیچیده بدتر نیز میشود [20،21].
در این مقاله الگوریتم کاوش باکتری تطبیقی دینامیکی (DABFA) ارائه شده و برای حل مسأله ED با در نظر گرفتن اثرات نقطه شیر و تلفات توان اعمال شده است. مسأله ED به گونهای فرمولبندی شده که در معادله تعادل توان خود توان بادی را نیز در نظر بگیرد. در شبیهسازیها نفوذ انرژی بادی به اندازه 10% کل تقاضای بار در نظر گرفته شده است. چهار حالت سیستمهای تست برای صحهسنجی عملکرد روش DABFA پیشنهادی و مقایسه آن با تکنیکهای معروف دیگر بهینهسازی استفاده شدهاند. نتایج بیانگر دقت، سرعت و توانایی بالای الگوریتم پیشنهادی در یافتن پاسخهای بهینه نسبت به سایر روشهای مقایسه شده است. در ادامه این مقاله به این صورت ترتیببندی شده است: بخش2 فرمولبندی مسأله ED را ارائه میکند، در بخش3 الگوریتم DABFA توضیح داده شده است، نتایج شبیهسازی در بخش4 نشان داده شده و نتیجهگیریها در بخش5 آمدهاند.
مسأله ED برای تعیین بارگیری بهینه تمامی واحدهای در مدار بهمنظور کمینهسازی تابع هزینه مشروط به قیود سیستم طراحی شده است [1].
2-1- تابع هدف
هزینه سوخت هر واحد تولیدی معمولاً به صورت تقریبی به صورت یک تابع مربعی مرتبه دوم تقریب زده میشود [22].
(1) |
که در آن Fi(Pgi) تابع هزینه سوخت واحد i، Pgi توان تولیدی واحدi،ai ، bi و ci ضرایب هزینه سوخت واحد i هستند.
برای بهدست آوردن یک مدل دقیق تابع هزینه، اثرات نقطه شیر به صورت زیر در تابع سوخت مدل میشوند [23].
(2) |
که در آن ei وfi ضرایب ثابت هزینه سوخت واحد i با در نظر گرفتن اثرات نقطه شیر بوده و Pgimin مینیمم توان تولیدی واحد i است.
تابع هزینه کل مورد کمینهسازی میتواند به صورت برداری زیر نوشته شود [24]:
(3) |
که در آن FT تابع هزینه کل، Pg بردار ستونی توان خروجی واحد تولیدی، a مجموع بردار ضریب ثابت، b بردار ستونی ضریب خطی، c ماتریس قطری ضریب مربعی و Ng تعداد واحدهای تولیدی است.
2-2- قیود
تابع هزینه نشان داده شده با رابطه (3) دارای تعدادی قید شامل موارد زیر است:
(4) |
که در آن PL کل تلفات توان حقیقی سیستم و PD تقاضای بار کل سیستم است.
(5) |
که در آن Pgimax بیشینهی توان تولیدی واحد i است.
تلفات خط انتقال به صورت تابعی از توان حقیقی و ماتریس ضرایب B بیان میشوند [25].
(6) |
که در آن پارامترهای Bij ضرایب اتلاف نامیده میشوند. عبارت (6) که به عنوان فرمول تلفات Korn شناخته میشود [23] را میتوان به صورت برداری زیر بیان کرد [24].
(7) |
که در آن B ماتریس متقارن ضرایب اتلاف، B0 بردار ستونی ضرایب اتلاف و B00 ثابت اسکالر ضریب اتلاف است.
2-3- نفوذ توان بادی
تعادل توان با در نظر گرفتن توان باد: رابطهی (4) به گونهای اصلاح میشود که توان تولید شده توسط منابع بادی PW از تقاضای کل بار کم شود.
(8) |
در دسترس بودن توان بادی: توان باد PWدر رابطه (8) توسط مقدار توان در دسترس از پارک بادی Pav محدود میشود.
(9) |
3- روش الگوریتم کاوش باکتری دینامیکی تطبیقی پیشنهادی
روش DABFA پیشنهادی بر اساس روش BFA اولیه بنا شده است. در قسمت زیر روش BFA اصلی توضیح داده شده است.
3-1- الگوریتم کاوش باکتری
روش BFA یک تکنیک بهینه سازی تکاملی است که از رفتار کاوشی باکتری E.coli الهام گرفته شده است. جنبههای بیولوژیک روشهای کاوش باکتری و رفتار حرکتی آنها، علاوه بر مکانیزمهای تصمیمگیری آنها را میتوان در [14] یافت. به عنوان روشی مکاشفهای ، روش BFA به منظور غلبه بر مشکلات بهینهسازی بدون گرادیان و سر و کار داشتن با توابع هدف پیچیده و مشتق ناپذیر طراحی شده است. جستجوی ابرفضا از طریق سه عملکرد اصلی اجرا میشود: chemotaxis ، تولید مثل و فعالیتهای حذف- پراکندگی [14]. فرایند chemotaxis از طریق شنا کردن و غلت خوردن صورت میگیرد. باکتری طول عمر خود را با گذار از یکی از این مودهای حرکتی به مود دیگر طی میکند. در روش BFA، غلت خوردن با یک طول واحد در جهتی تصادفی ، نمایانده میشود، که جهت حرکت پس از غلت خوردن را مشخص میکند. اندازه گام برداشته شده در جهت تصادفی با ثابت واحد طول حرکت نشان داده میشود. برای جمعیتی از باکتریها، مکان i امین باکتری در j امین گام، k امین گام تولید مثل و l امین رخداد حذف/ پراکندگی با نشان داده میشود. در این مکان تابع هزینه با نشان داده میشود که به نام تابع مواد غذایی نیز شناخته میشود. پس از یک غلت خوردن، مکان i امین باکتری توسط رابطه زیر نشان داده میشود:
(10) |
وقتی در تابع هزینه بهتر (پایینتر) از باشد، گام دیگری به اندازه در همان جهت طی میشود. عمل شنا کردن تا زمانی که هزینه کمتری به دست آید و به تعداد بیشینه گام از قبل معین شده برسیم تکرار میشود.
تابع هزینه هر باکتری در جمعیت متأثر است از نوع ایجاد ازدحام اجرا شده توسط ارتباط سلول به سلول آزاد شده توسط باکتریها. برای شکل دادن به الگوهای ازدحامی عملیات هجوم آوردن به صورت زیر بیان میشود:
(11) |
که در آن و و و ضرایب نمایانگر مشخصههای سیگنالهای جذبی و دفعی آزاد شده توسط سلول بوده و مؤلفه m ام باکتری i ام است. مکان هر عضو جمعیت S باکتری بوده، به این صورت تعریف میشود:
(12) |
که S اندازه جمعیت باکتریهاست.
تابع (11) که نمایانگر تأثیر ارتباط سلول به سلول است، با تابع هزینه جمع میشود:
(13) |
فرایند تولید مثل پس از طی ماکزیمم تعداد گامهای chemotactic، ، اجرا میشود، جمعیت به دو نیمه میشود به گونهای که نیمه کمتر سالم میمیرد و هر باکتری در آن نیمه دیگر سالمتر به دو باکتری تقسیم میشود که همان مکان را اختیار میکنند.
(14) |
پس از طی گام تولید مثل فرایند حذف/ پراکندگی به تعداد بار اجرا میشود. در این عملیات، هر باکتری میتواند برای کاوش قسمتهای دیگر فضای جستجو حرکت کند. احتمال این که هر باکتری اتفاق حذف/ پراکندگی را تجربه کند، با نسبت از پیش تعیین شده تعیین میشود.
3-2- الگوریتم کاوش باکتری دینامیکی تطبیقی
در مورد روش BFA ابتدایی طول واحد گام، پارامتری ثابت است که میتواند در مورد مسائل بهینه سازی کوچک جستجوی مناسبی را تضمین نماید، اما در مورد مسایل پیچیده مقیاس بالا با ابعاد زیاد عملکرد ضعیفی از خود نشان میدهد. پارامتر طول حرکت عامل کلیدی در کنترل قابلیت جستجوی الگوریتم BFA است. از این دیدگاه توازن بین اکتشاف و بهره برداری جستجو میتواند با تنظیم واحد طول حرکت به دست آید. به خاطر داشته باشید که در سایر الگوریتمهای تکاملی برای کنترل قابلیت جستجوی محلی و کلی الگوریتم چند تابع دینامیکی اجرا میشوند [26-27]. در این مقاله به جای تابع ثابت پله یک تابع دینامیکی غیر خطی کاهشی برای اجرای حرکت شنا پیشنهاد داده میشود. این تابع به صورت زیر بیان میشود:
(15) |
که در آن j طول و بیشینه تعداد گامهای chemotactic بوده و پارامتری از قبل تعیین شده است.
معیار توقف اجرای الگوریتم BFA اصلی بیشینه گامهای chemotactic، تعداد گامهای تولید مثل و تعداد وقایع حذف/ پراکندگی است. این معیار موجب افزایش نیازمندی محاسباتی الگوریتم در برخی موارد میشود. در این مقاله یک معیار توقف تطبیقی اعمال شده تا الگوریتم بیشینه تعداد تکرارها را بسته به پیشرفت تابع هزینه تنظیم نماید. عملیات chemotaxis هنگامی متوقف میشود که یا پیشرفتی در حل مسأله حاصل نشود یا هنگامی که به بیشینه تعداد گامهای chemotactic برسیم.
تکنیک الگوریتم پیشنهادی به صورت زیر است:
گام 1) مقداردهی اولیه پارامترهای زیر:
: بعد فضای جستجو
: تعداد باکتریها در جمعیت
: تعداد گامهای chemotactic
: طول شنا وقتی روی شیب (مماس) باشد
: عداد گامهای تولید مثل
: تعداد وقایع حذف/ پراکندگی
: احتمال این که هر باکتری حذف یا پراکنده شود.
: واحد اولیه طول حرکت
: واحد طول حرکت در پایان گامهای chemotactic (j=Nc )
: مکان تصادفی اولیه هر باکتری
گام 2) حلقه حذف/ پراکندگی،
گام 3) حلقه تولید مثل،
گام 4) حلقه chemotaxis، .
به ازای گام chemotactic را برای هر باکتری به صورت زیر اجرا کن:
(16) |
تا زمانی که (تا مقدار بسیار طولانی مسیر طی نشود).
قرار بده: .
اگر باشد، آنگاه قرار بده سپس گامی دیگر را در همان جهت برداشته، مقدار جدید را محاسبه کن.
آنگاه (یعنی عملیات chemotactic را پایان بده).
گام 5) اگر به گام چهارم برو ( ).
گام 6) تولید مثل.
برای k و l داده شده سلامتی هر باکتری i را به صورت زیر برآورد کن:
(17) |
سلامتی باکتری i معیار این است که این باکتری در ظول زندگی خود چقدر مواد غذایی به دست آورده است.
گام 7) اگر به گام 3 برو( ).
گام 8) حذف/ پراکندگی: با احتمال به صورت تصادفی هر باکتری i را حذف و پراکنده کن؛ به گونهای که اندازه جمعیت ثابت بماند.
گام 9) اگر به گام 2برو( )،در غیر این صورت متوقف شو.
فلوچارت الگوریتم پیشنهادی در شکل(1) ارائه شده است.
شکل(1): فلوچارت الگوریتم پیشنهادی
3-3- کارباقیود
در مسأله پخش بار اقتصادی قیود تساوی و نامساوی به ترتیب با روابط (4) و (5) بیان میشوند. نوع دوم قیود (قیود نامساوی) بیانگر حدود مرزی تولید توان است. وقتی یک باکتری خارج از مرزهای فضای جستجوی خود شنا کند، قید نامساوی نقض شده است. در این حالت مدخل متناظر در بردار موقعیت باکتری دوباره در آخرین موقعیت مورد تحقق خود مکانیابی میشود. این در واقع اصل رد حلهای غیر قابل تحقق و نگهداری حلهای قابل تحقق است [29]. این روال به منظور حفظ ویژگیهای تصادفی الگوریتم و نگهداشتن هر باکتری در حالت فعال به جای اعمال جریمه مرگ، حتی اگر خارج از مرزها حرکت کند، اجرا میشود.
قیود تساوی یعنی معادلات توازن بار از طریق فاکتور جریمه با تابع هدف تعمیم داده میشوند. معادله به دست آمده به نام تابع ارزیابی خوانده میشود. در الگوریتم پیشنهادی تابع جریمه به کار گرفته شده به صورت یک تابع دینامیکی غیر خطی افزایشی فرمول بندی میشود [30]. تابع ارزیابی پیشنهادی در روش DABFA که در هر تکرار محاسبه خواهد شد، به صورت ریاضی زیر بیان میشود:
(18) |
جایی که ، و مقادیری ثابت بوده و j اندیسی برای گام chemotactic است. فرمول بندی نشان میدهد که قسمت اول تابع جریمه با افزایش تکرار بزرگتر میشود. یک انتخاب معقول برای ثوابت ، و میتواند به ترتیب 5/0 ، 2 و 2 باشد [30]. در بسیاری از شرایط عملی انتخاب پارامترها وابسته به مسأله است.
4- نتایج شبیهسازی
الگوریتم DABFA پیشنهادی با استفاده از چهار مطالعه موردی تست شده است. برخی از این موارد نمایانگر مسأله پخش بار اقتصادی با در نظر گرفتن تلفات سیستم بوده و سایر آنها در تابع هدف خود شامل اثر نقطه شیر هستند. توان بادی نیز در هر مطالعه موردی در نظر گرفته شده است. الگوریتم در نرمافزار MATLAB 7.8و روی یک کامپیوتر شخصی Intel Core 2 Duo 1.66 GHzاجرا شده است. در هر تست به تعداد 30 اجرای برنامه به صورت مستقل با مقادیر متفاوت و تصادفی حل اولیه برای هر اجرا انجام شده است. نتایج به دست آمده در هر مورد با نتایج روشهای دیگر مقایسه شدهاند. مقایسه انجام شده با رویکردهای مختلفی همانند روشهای قطعی و مکاشفهای اجرا شده است. در همگی موارد، الگوریتم DABFA پیشنهادی یا عملکرد بهتری از سایر روشها دارد یا نتایج قابل مقایسهای به دست میدهد. مسأله پخش بار اقتصادی در هر مورد برای هر سیستم یک بار بدون در نظر گرفتن توان بادی و سپس با در نظر گرفتن یک ژنراتور بادی معادل حل شده است. در هریک از چهار مطالعه موردی سهم توان بادی تولید شده به میزان 10 درصد از کل تقاضای بار فرض شده است.
4-1- سیستم تست اول
این مطالعه موردی سیستم 30 باسه IEEE با 6 ژنراتور و تقاضای کل بار MW1800 است [24،32]. تلفات سیستم با استفاده از فرمول تلفات (6) و (7) با ماتریس ضرایب تلفات زیر در نظر گرفته شدهاند [41].
(19) |
الگوریتم DABFA پیشنهادی ابتدا بدون در نظر گرفتن توان تولیدی بادی اعمال میشود و سپس یک واحد معادل بادی با سهم 10 درصد از بار در نظر گرفته میشود. نتایج به دست آمده در هر دو زیر بخش در جدولهای1 و2 نشان داده شدهاند. نتایج به دست آمده در زیر بخش اول با نتایج الگوریتم(SWT-NR)[3] که در مرجع [31] مطرح شده، روش برنامهریزی مربعی متوالی [4](SQP) و بهینهسازی با جستجوی الگو مطرح شده [5](PS) در [24] مقایسه شدهاند. نتایج و مقایسه آنها در جدول 1 ارائه شدهاند.
جدول (1): مقایسه و نتایج شبیهسازی سیستم تست اول
Power plants (MW) |
Without wind power |
With wind power |
|||
SWT-NR [31] |
SQP [24] |
PS [24] |
DABFA |
DABFA |
|
P1 |
690/251 |
690/251 |
240/252 |
314/252 |
3201/269 |
P2 |
786/303 |
790/303 |
700/306 |
320/303 |
4433/270 |
P3 |
480/503 |
480/503 |
380/505 |
094/503 |
2460/435 |
P4 |
320/372 |
320/372 |
130/365 |
341/372 |
0709/329 |
P5 |
470/301 |
470/301 |
320/302 |
329/301 |
0364/261 |
P6 |
400/197 |
400/197 |
530/198 |
318/197 |
5697/158 |
Ploss (MW) |
150/130 |
150/130 |
310/130 |
116/130 |
6863/103 |
cost($/h) |
39/18721 |
39/18721 |
5/18721 |
39/18721 |
4982/16853 |
جدول (2): نتایج شبیهسازی سیستم تست اول برای 30 بار اجرای برنامه
DABFA |
cost($/h) |
Average time(s) |
||
Best |
Mean |
Worse |
||
Without wind power |
3956/18721 |
8324/18721 |
4236/18727 |
5629/0 |
With wind power |
4982/16853 |
5962/16862 |
5732/16866 |
6132/0 |
4-2- سیستم تست دوم
در این حالت سیستم متشکل از 20 واحد تولیدی و تقاضای کل بار MW2500 است. دادههای سیستم شامل ماتریس ضرایب B را میتوان در [32] یافت. دو زیر بخش در نظر گرفته شدهاند: در اولی هیچ توان بادی وجود ندارد و در دومی یک ژنراتور بادی معادل که 10 درصد بار را تأمین میکند، در نظر گرفته شده است. نتایج به دست آمده در زیر بخش اول با نتایج روش Hopfield[32]، روش LIM و رویکرد PS[24] مقایسه شدهاند. جدولهای 3 و 4 نتایج اعمال الگوریتم پیشنهادی را برای هر دو زیر بخش به همراه مقایسهها برای زیر بخش اول نشان میدهند. در مقایسه با روشهای دیگر برای سیستم بدون توان بادی تابع هزینه به دست آمده با روش DABFA بسیار بهتر از توابع هزینه به دست آمده با مدل LIM و Hopfield بوده، مقداری کمتر از تابع هزینه به دست آمده از رویکرد PS است.
4-3- سیستم تست سوم
این سیستم تست شامل 13 واحد تولیدی با تقاضای بار MW1800 و با در نظر گرفتن اثرات نقطه شیر است. دادههای سیستم در [10] ارائه شده و در جدول 5 نیز نشان داده شدهاند. این جدول همچنین پخش بار بهینه را در هر دو حالت سیستم با و بدون در نظر گرفتن توان بادی نشان میدهد. آمارهای همگرایی برای هر دو زیر بخش در جدول 6 نشان داده شدهاند.
نتایج الگوریتم پیشنهادی برای تولید بدون توان بادی با نتایج روشهای دیگر مقایسه شدهاند. سایر روشها شامل برنامهریزی تکاملی [6](EP)[32]، بهینه سازی جستجوی ذرات[7](PSO)، برنامهریزی تکاملی ترکیبی با روش برنامهریزی مربعی متوالی(HEP-SQP)، روش ترکیبی جستجوی ذرات با روش برنامهریزی مربعی متوالی (HPSO-SQP) [9] و روش ترکیبی تکامل دیفرانسیلی آشوبی[8](CED) با روش برنامهریزی مربعی متوالی (CED-SQP) [33] هستند. جدول 7 این مقایسه را نشان میدهد. الگوریتم DABFA پیشنهادی به مقدار زیادی عملکرد بهتری از سایر روشها دارد، زیرا به مینیمم هزینه ($/h) 82/17845 منتج شده که به معنی صرفهجویی سالانه ($) 816000 در مقایسه با کمترین هزینه به دست آمده از سایر روشهای جدول 7 است.
جدول (3): نتایج مدلهای Hopfield، LIM، PSو DABFA برای سیستم تست دوم
Power plants (MW) |
Without wind power |
With wind power |
|||
LIM[24] |
Hopfield[32] |
PS[24] |
DABFA |
DABFA |
|
P1 |
7805/512 |
7804/512 |
7882/501 |
1087/501 |
7335/501 |
P2 |
1033/169 |
1035/169 |
1035/169 |
8707/169 |
9125/114 |
P3 |
8898/126 |
8897/126 |
8889/126 |
7146/126 |
2970/86 |
P4 |
8657/102 |
8656/102 |
8684/102 |
5186/102 |
6477/75 |
P5 |
6836/113 |
6836/113 |
6836/113 |
1788/113 |
4195/85 |
P6 |
5710/73 |
5709/73 |
1564/72 |
3594/72 |
3228/87 |
P7 |
2878/115 |
2876/115 |
7870/116 |
2285/116 |
0318/97 |
P8 |
3994/116 |
3994/116 |
3992/116 |
7992/116 |
4235/147 |
P9 |
4062/100 |
4063/100 |
4063/100 |
4807/100 |
0994/104 |
P10 |
0267/106 |
0267/106 |
0242/106 |
4783/106 |
1343/72 |
P11 |
2394/150 |
2395/150 |
2360/150 |
6603/150 |
1057/137 |
P12 |
7648/292 |
7647/292 |
0784/304 |
0278/304 |
0619/187 |
P 13 |
1154/119 |
1155/119 |
1147/119 |
8005/119 |
1877/126 |
P14 |
8340/30 |
8342/30 |
8356/30 |
8067/30 |
4305/72 |
P15 |
8057/115 |
8056/115 |
8056/115 |
8279/114 |
1704/54 |
P16 |
2545/36 |
2545/115 |
4883/36 |
4071/36 |
8409/36 |
P17 |
8590/66 |
8590/66 |
8589/66 |
9225/65 |
1680/81 |
P18 |
9720/87 |
9720/87 |
9704/87 |
9900/88 |
9707/104 |
P19 |
8033/100 |
8033/100 |
8033/100 |
4793/100 |
5948/103 |
P20 |
3050/54 |
3050/54 |
3043/54 |
9011/54 |
1559/48 |
Ploss (MW) |
9671/91 |
9670/91 |
6012/92 |
5608/92 |
7048/73 |
Cost ($/h) |
639/62456 |
634/62456 |
661/62136 |
650/62136 |
8411/57057 |
Mean time (S) |
7570/33 |
3550/6 |
- |
8233/0 |
7432/0 |
جدول (4): نتایج شبیهسازی سیستم تست دوم برای 30 بار اجرای برنامه
DABFA |
cost($/h) |
Average time(s) |
||
Best |
Mean |
Worse |
||
Without wind power |
6502/62136 |
9999/62139 |
0755/62230 |
8233/0 |
With wind power |
8411/57057 |
9363/57106 |
6443/57142 |
7432/0 |
جدول (5): اطلاعات سیستم شامل 13 واحد تولیدی درسیستم تست سوم
Unit |
Pmin (MW) |
Pmax (MW) |
a |
b |
c |
e |
f |
Generation without wind power (MW) |
Generation with wind power (MW) |
P1 |
0 |
680 |
00028/0 |
10/8 |
550 |
300 |
035/0 |
6301/525 |
3250/275 |
P2 |
0 |
360 |
00056/0 |
10/8 |
309 |
200 |
042/0 |
9432/252 |
8494/176 |
P3 |
0 |
360 |
00056/0 |
10/8 |
307 |
150 |
420/0 |
6818/257 |
3572/238 |
P4 |
60 |
180 |
00324/0 |
74/7 |
240 |
150 |
063/0 |
3424/78 |
4402/133 |
P5 |
60 |
180 |
00324/0 |
74/7 |
240 |
150 |
063/0 |
4016/83 |
3562/110 |
P6 |
60 |
180 |
00324/0 |
74/7 |
240 |
150 |
063/0 |
9476/89 |
6036/60 |
P7 |
60 |
180 |
00324/0 |
74/7 |
240 |
150 |
063/0 |
3523/87 |
4568/119 |
P8 |
60 |
180 |
00324/0 |
74/7 |
240 |
150 |
063/0 |
9071/100 |
3211/80 |
P9 |
60 |
180 |
00324/0 |
74/7 |
240 |
150 |
063/0 |
1229/131 |
9278/156 |
P10 |
40 |
120 |
00284/0 |
60/8 |
126 |
100 |
084/0 |
4181/40 |
7689/43 |
P11 |
40 |
120 |
00284/0 |
60/8 |
126 |
100 |
084/0 |
7795/40 |
0794/94 |
P12 |
55 |
120 |
00284/0 |
60/8 |
126 |
100 |
084/0 |
8075/55 |
3770/57 |
P 13 |
55 |
120 |
00284/0 |
60/8 |
126 |
100 |
084/0 |
6661/55 |
1375/73 |
جدول (6): نتایج شبیهسازی سیستم تست سوم برای 30 بار اجرای برنامه
DABFA |
cost($/h) |
Average time(s) |
||
Best |
Mean |
Worse |
||
Without wind power |
8180/17845 |
4267/17865 |
0182/17901 |
6361/0 |
With wind power |
4187/17262 |
4089/17297 |
2960/17361 |
5253/0 |
جدول (7): مقایسه و نتایج شبیهسازی برای سیستم تست سوم
Method |
Total cost($/h) |
Mean time(s) |
EP[10] |
07/17994 |
4300/157 |
PSO[9] |
72/18030 |
3700/77 |
HEP-SQP[9] |
03/17991 |
9300/121 |
HPSO-SQP[9] |
93/17969 |
9700/33 |
DE[33] |
61/17959 |
6900/2 |
DEC[33] |
11/17960 |
7400/2 |
CDE-SQP[33] |
95/17938 |
5000/0 |
DABFA |
82/17845 |
6361/0 |
4-4- سیستم تست چهارم
در این مطالعه موردی تعداد واحدهای تولیدی 40 و تقاضای کل بار MW10500 بوده و اثرات نقطه شیر هم در نظر گرفته شده است. دادههای سیستم در[10] قابل دسترسی هستند. الگوریتم DABFA در این سیستم یک بار بدون توان بادی و بار دیگر با در نظر گرفتن توان بادی آزمایش شده است. تولید بهینه هر واحد برای هر دو زیر بخش در جدول 8 نشان داده شده است.
خلاصهای از رفتار همگرایی 30 اجرای الگوریتم برای دو زیر بخش در جدول 9 نشان داده شده است. نتایج برای حالت بدون توان بادی با روشهای فهرست شده در مورد تست سوم به علاوه روش PSO اصلاح شده (MPSO) ارائه شده در [34] مقایسه شدهاند. نتایج مقایسه در جدول 10 نشان داده شدهاند. کمترین هزینه به دست آمده با الگوریتم DABFA پیشنهادی ($/h) 1970/119898 بوده که کمتر از هزینههای به دست آمده با سایر روشهای جدول 10 است. مقدار سالانه کاهش هزینه با استفاده از روش پیشنهادی ($) 320/16151530 است. این مقدار با مقایسه نمودن هزینه روش پیشنهادی و کمترین هزینه به دست آمده از سایر روشهای جدول 10 محاسبه شده است.
جدول (8): حل بهینه سیستم آزمون چهارم با 40 واحد تولیدی
Unit |
Pmin (MW) |
Pmax (MW) |
POPT no wind (MW) |
POPT with wind (MW) |
Unit |
Pmin (MW) |
Pmax (MW) |
POPT no wind (MW) |
POPT with wind (MW) |
P1 |
36 |
114 |
4415/106 |
5378/84 |
P21 |
254 |
550 |
9079/542 |
3979/460 |
P2 |
36 |
114 |
2997/112 |
1215/86 |
P22 |
254 |
550 |
1754/521 |
0840/464 |
P3 |
60 |
120 |
3844/91 |
6488/103 |
P23 |
254 |
550 |
7296/528 |
0405/456 |
P4 |
80 |
190 |
7806/164 |
9455/150 |
P24 |
254 |
550 |
4591/548 |
7586/432 |
P5 |
47 |
97 |
0000/97 |
3867/93 |
P25 |
254 |
550 |
8029/512 |
8268/433 |
P6 |
68 |
140 |
0000/140 |
7409/99 |
P26 |
254 |
550 |
5020/532 |
5737/352 |
P7 |
110 |
300 |
9833/297 |
8196/243 |
P27 |
10 |
150 |
0000/10 |
5175/80 |
P8 |
135 |
300 |
7559/298 |
5381/241 |
P28 |
10 |
150 |
0000/10 |
4168/22 |
P9 |
135 |
300 |
7681/298 |
2172/198 |
P29 |
10 |
150 |
0000/10 |
0411/46 |
P10 |
130 |
300 |
0000/130 |
8356/211 |
P30 |
47 |
97 |
4172/84 |
6353/83 |
P11 |
94 |
375 |
8044/154 |
2793/242 |
P31 |
60 |
190 |
2997/180 |
4842/140 |
P12 |
94 |
376 |
6298/94 |
0131/356 |
P32 |
60 |
190 |
3172/189 |
7482/189 |
P13 |
125 |
500 |
0148/219 |
6244/255 |
P33 |
60 |
190 |
2538/181 |
9392/97 |
P14 |
125 |
500 |
8003/392 |
7791/219 |
P34 |
90 |
200 |
3303/178 |
6052/164 |
P15 |
125 |
500 |
2984/307 |
8705/361 |
P35 |
90 |
200 |
1330/196 |
2575/144 |
P16 |
125 |
500 |
1605/301 |
3641/154 |
P36 |
90 |
200 |
0000/200 |
1269/172 |
P17 |
220 |
500 |
4072/491 |
0018/422 |
P37 |
25 |
110 |
0000/110 |
4426/83 |
P18 |
220 |
500 |
3393/498 |
6233/474 |
P38 |
25 |
110 |
0000/110 |
5045/75 |
P19 |
242 |
550 |
7271/511 |
8888/398 |
P39 |
25 |
110 |
0000/110 |
5721/84 |
P20 |
242 |
550 |
2939/520 |
7899/528 |
P40 |
242 |
550 |
7826/514 |
0016/537 |
جدول (9): نتایج شبیهسازی سیستم آزمون چهارم برای 30 بار اجرای برنامه
DABFA |
cost($/h) |
Average time(s) |
||
Best |
Mean |
Worse |
||
Without wind power |
1970/119898 |
3725/120294 |
1255/121368 |
4163/6 |
With wind power |
6976/117416 |
2959/117685 |
1244/117949 |
8094/7 |
جدول (10): مقایسه و نتایج شبیهسازی برای سیستم آزمون چهارم
Method |
Total cost($/h) |
Mean time(s) |
EP[10] |
350/122624 |
35/1167 |
PSO[9] |
450/122930 |
39/933 |
MPSO[34] |
265/122252 |
- |
HEP-SQP[9] |
970/122323 |
73/997 |
HPSO-SQP[9] |
670/122094 |
97/733 |
DE[33] |
879/121900 |
12/5 |
DEC[33] |
801/121815 |
01/5 |
CDE-SQP[33] |
979/121741 |
26/14 |
DABFA |
197/119898 |
42/6 |
این حالت (سیستم تست با 40 واحد تولیدی) نشان میدهد که الگوریتم DABFA پیشنهادی با وجود ابعاد بالای ابر فضای جستجو و ناهمواری تابع هدف مربعی ناشی از اثرات نقطه شیر، عملکرد مناسبی در مسأله پخش بار اقتصادی دارد.
5- نتیجهگیری
در این مقاله یک الگوریتم DABFA برای پخش بار اقتصادی بهینه معرفی شد. تأثیر در نظر گرفتن توان بادی در سیستمهای تولیدی و روی پخش بار اقتصادی مطالعه گردید. فرمولبندی مسأله پخش بار اقتصادی با در نظر گرفتن اثرات نقطه شیر و تلفات توان ارائه شد. به علاوه، فرمولبندی مسأله توان بادی را نیز به منظور نشان دادن و بررسی مزایای اقتصادی قرار دادن توان بادی در شبکههای سیستم قدرت مورد نظر قرار داد. الگوریتم پیشنهادی یک تکنیک کاوش باکتری اصلاح شده است که یک روش دینامیکی غیر خطی را برای به روز کردن بردار جستجو و بهبود همگرایی الگوریتم اعمال میکند. همچنین، از یک معیار توقف تطبیقی برای کاهش بار محاسباتی الگوریتم استفاده میکند. نتایج شبیهسازی موثر و مقاوم بودن الگوریتم پیشنهادی را نشان دادهاند. مقایسه با سایر روشهای قطعی و مکاشفهای نشان میدهد که الگوریتم پیشنهادی در اکثر حالات به نتایج بسیار بهتری رسیده و در سایر حالات هم نتایج حاصله از روش پیشنهادی چندان بدتر نبوده است.