Document Type : Research Article
Authors
Dept of Electrical and Computer Engineering, Tarbiat Modarres University, Tehran, Iran
Abstract
Keywords
برای انجام پردازش بر روی نقشه قالی، فرض میشود که نقشه قالی از ترکیب آرایههای مختلف تشکیل شده است و از قرار گرفتن این آرایهها کنارهم، باغی ایرانی برای نقشه قالی شکل گرفته است. هنگام طراحی نقشه قالی معمولا آن را به چند قسمت تقسیم میکنند که در شکل (1، یک قسمت از 6 قسمت نقشه یک قالی نشان داده شده است. این نقشه از مجموعه ای از گلها، برگها و شاخههایی که آنها را به هم پیوند میدهند، تشکیل شده است که هریک از این عناصر به تنهایی آرایه خوانده میشود. در شکل (1نمونههایی از آرایههای تشکیل دهنده شکل (1، به صورت جداگانه نشان داده شده است.
چنانچه هریک از این آرایهها توسط رایانه شناخته شوند، با استفاده از این شناخت و ترکیب آن با رنگهای مورد استفاده در قالی و هچنین طرحهای مورد استفاده، میتوان نقشه قالی را به صورت خودکار تحلیل کرد؛ مثلا میتوان با داشتن فایلهای تصویری مختلف نقشههای قالی ایران مشخص کرد که هر تصویر متعلق به کدام مرکز قالیبافی ایران است و یا با ترکیب آرایهها و اضافه کردن و یا جایگزین کردن آن در طرحی از قالی، طرح نو دیگری را به وجود آورد و همچنین، روشهای دیگری که هنگامی که راه شناخت و تحلیل آرایهها به صورت خودکار باز شد، میتوانند ایجاد و استفاده شوند]4[.
شکل (1): قسمتی از یک نقشه دستی قالی]4[.
شکل(2): نمونههایی از آرایههای موجود در نقشه قالی شکل (1) الف) شکوفه؛ ب) غنچه؛ ج) شاه عباسی و د) نیم برگ]4[.
یکی از کاربردهای مهم توصیف تصویر، جستجوی یک تصویر در بین مجموعه تصاویر است. معمولا علاقه مندیم که توصیفگر انتخابی، در مقابل تغییرات مقیاس، چرخش و جابهجایی مقاوم باشد. همچنین، روشی که در عین سادگی، توصیف مناسبی برای شکلهای مورد نظر ما داشته باشد ارجح و برتر است. تبدیل موجک نسبت به چرخش، انتقال و تغییر مقیاس حساس است. برای پایا شدن در مقابل این تغییرات از خروجی تبدیل موجک ویژگیهای مناسبی استخراج میشود. از تبدیل فوریه برای حذف اثر انتقال و از تبدیل ملین برای حذف اثر چرخش و تغییر مقیاس استفاده میشود. این دو تبدیل در کنار هم به اختصار [1]FMT نامیده میشوند. تئوری این تبدیل در] 12،13 [شرح داده شده است. این روش در مقایسه با روشهای دیگر کمترین پیش پردازش را نیاز دارد. مجموعه توصیفگر FMT با تبدیل موجک، توصیفگر [2]WFMT نامیده میشود] 14 [که در این مقاله از آن استفاده میشود. از تبدیل موجک برای مقاوم شدن در مقابل نویز و اعوجاج استفاده شده است] 14[. همچنین، به علت کاهش ابعاد تصویر توسط تبدیل موجک، سرعت پردازش نیز افزایش مییابد.
در زمینه بازنمایی گل قالی، غالبی از توصیفگر فوریه بر روی کانتور گل استفاده کرده است]4[. اما در زمینه توصیفگری که شامل جزییات داخلی گل قالی نیز باشد تاکنون کاری انجام نشده است. کارهایی که به نظر میرسد بیشترین تشابه را با این کار داشته باشند، بازنمایی لوگو، اثر انگشت، کف دست و از این قبیل است. نمونه ای از گلهای مورد نظر ما در شکل نشان داده شده است.
شکل (3): نمونه گلهای قالی؛ الف) و د) گل شاه عباسی؛ ب) گل اسلیمی و ج) گل نرگس.
کارهایی که روی لوگو انجام شده است، عمدتا دو روش هستند که برخی براساس کانتور هستند که مناسب کار ما نیستند و برخی که بر اساس ناحیه هستند، برای دادههای ما کارایی ندارند. کاری که از نظر جزییات، بیشترین شباهت را به کار ما دارد، بازنمایی اثر انگشت است و روش کار در این مقاله بر اساس ایدههایی است که از روشهای به کار برده شده برای اثرانگشت گرفته شده است.
یکی از روشهایی که برای کار ما مناسب است استخراج ویژگی از زیر باندهای تبدیل موجک است. در سال 2003 هنری سلواراج[3]]18[ از این روش برای بازشناسی اثر انگشت استفاده کرده است. در سال 2001 ماریوس تیکو[4]]20[ با استفاده از موجکهای مختلف و دسته بند k-NNنرخ بازشناسی نسبتا خوبی به دست آورده است. در سال 2010 سانجکار[5] نیز با استفاده از موجک هار از همین روش در بازشناسی اثر انگشت استفاده کرده است]21[.در ]22[ نیز این روش به کار برده شده است.
روش دیگر استفاده از تبدیل موجک و تبدیل فوریه-ملین است. در سال 2008 اسماعیل[6] و رمضان[7] از این روش برای بازشناسی اثر انگشت استفاده کرده اند]23[. در اینجا به جای اینکه در ابتدا از تصویر تبدیل موجک گرفته شود، از خروجی تبدیل فوریه-ملین تبدیل موجک گرفته شده است و در انتها از دسته بند k-NNبرای دسته بندی استفاده شده است. در سال 2007 نبیل[8] از این روش برای تطابق اثر انگشت استفاده کرده است]24[. همچنین در کنار فوریه-ملین، ویژگیهای انحراف معیار زیر باندهای موجک و انرژی تصویر نیز در بازشناسی به کار برده شده است. نبیل با به کار گرفتن این روش به نرخ بازشناسی نسبتا بالا و سرعت پردازش خوبی دست یافته است. در سال 2003 جین[9] در یک مقاله به طور مفصل این روش را تشریح کرده است]14[. برای بازشناسی نیز از دسته بند k-NNو فاصله اقلیدسی استفاده شده است. همچنین، در سال 2009، چنگ[10] از تبدیلهای گابور و موجک برای استخراج بردار ویژگی از اثر انگشت استفاده کرده است]25[.
توصیفگر اول که بر مبنای استخراج ویژگی از زیر باندهای تبدیل موجک است، بدین صورت است که ابتدا تصویر را با استفاده از تبدیل موجک تا چند مرحله تجزیه میکنیم. در در شکل (4) مراحل تجزیه تا سه مرحله نشان داده شده است.
شکل (4):اعمال تبدیل موجک با پایه دابیشی2 بر روی گل قالی تا مرحله سوم.
پس از تجزیه توسط موجک از زیر باندهای به دست آمده (یعنیLLk , LHk , HLk , HHk ;در اینجا برای k=1,2,3 ) برای استخراج ویژگی استفاده میکنیم. در هر مرحله تعداد چهار زیرباند داریم و اگر تا مرحله jام تصویر را تجزیه کنیم، به تعداد4j زیر باند میرسیم. در هر زیرباند، دو ویژگی میانگین و انحراف معیار زیرباند حساب میشود و با استفاده از یک دسته بند تصاویر دسته بندی میشوند. دیاگرام این روش در شکل نشان داده شده است.
شکل (5): استخراج ویژگی با زیر باندهای تبدیل موجک]22[.
برای بهبود نرخ بازشناسی میتوان ماتریس هم رخدادی[11] را برای زیرباندهایی که در مرحله اول تجزیه میشوند، حساب کرد. چند ویژگی حاصل از ماتریسهای هم رخدادی مانند بیشینه احتمال[12]، تباین[13]، آنتروپی[14]، انرژی[15]، همگنی محلی[16] و برجستگی خوشهای[17] توسط هارالیک[18] در سال 1973 معرفی شده اند]19[.
روش دیگری که در برابر تغییر مقیاس، چرخش و انتقال مقاوم است، استفاده از توصیفگر فوریه-ملین با موجک (WFMT) است. در این روش، ابتدا تصویر ورودی با استفاده از تبدیل موجک تجزیه میشود تا ابعاد تصویر، بدون اینکه لبههای محلی از بین برود، کاهش یابد. همچنین، با این کار، خروجی در مقابل نویز و اعوجاج نیز مقاوم میشود. در واقع، تبدیل موجک انرژی را در زیر ناحیه LL فشرده میکند. سپس از تصویر به دست آمده تبدیل فوریه گرفته میشود. اندازه تبدیل فوریه در مقابل انتقال پایاست. با انتقال ماتریس اندازه تبدیل فوریه از مختصات کارتزین به مختصات قطبی، چرخش در تصویر به انتقال بر روی محور زاویه تبدیل میشود و با لگاریتمی کردن محور شعاعی، تغییر مقیاس در تصویر به انتقال عمودی تبدیل میشود. در نتیجه، با انتقال به مختصات لگاریتمی- قطبی اثر چرخش و تغییر مقیاس به انتقال افقی و عمودی تبدیل میشود. با گرفتن اندازه تبدیل فوریه از خروجی این قسمت اثر انتقال از بین میرود. سپس از پشت سر هم قرار دادن سطرهای ماتریس حاصل، بردار ویژگی به دست میآید. نمودار مراحل اعمال این توصیفگر بر روی تصویر در شکل نشان داده شده است.
شکل (6): بلوک دیاگرام تولید ویژگی WFMT بر گرفته از ]19[.
برای تهیه مجموعه گلها، از نقشههای دستی قالی، کتابها و مجلات استفاده شده است. بیشتر این دادهها از منابع مذکور روبش شده و برخی نیز از روی پشت قالی به صورت دستی کشیده شدهاند. گلهایی که در دسترس بوده است، مجموعهای است که غالبی آنها را جمع آوری کرده است]4[. در پژوهشی که او انجام داده]4[ جزییات داخلی گلها حذف شدهاند و تنها کانتور آنها مد نظر بوده است.
به دلیل اینکه پردازشهای انجام شده روی داده برای به دست آوردن کانتور بوده، این پردازشها برای کار ما مناسب نیست. بنابراین، در این مقاله با توجه به اینکه جزییات داخلی مد نظر است، پردازشهای مناسب را برای آماده سازی تصاویر انجام میدهیم. همچنین، تعدادی گل نیز به مجموعه گلهای جمع آوری شده اضافه شده است.
پس از جمع آوری داده توسط غالبی، با استفاده از نظرهای اساتید قالی، گلها به چند شاخه و زیر شاخه تقسیم شده اند. در شکل ساختار بندی مجموعه نشان داده شده است. در این ساختار گلها به چهارده زیر شاخه انتهایی تقسیم شده اند. آرایهها به دو بخش اسلیمی و ختایی تقسیم شده است. شاخه اسلیمی دارای سه زیر بخش ماری، ساده و دهاناژدری است. شاخه ختایی دارای سه زیر بخش غنچه، برگ و گلهاست. زیر بخش غنچه دارای سه زیر بخش سه برگ، دو برگ و تک برگ است. زیربخش برگ دارای سه زیربخش نیمه برگ، کنگری و بادامی است. زیربخش گلها دارای دو زیربخش شاهعباسی و گرد است. زیر بخش گل گرد نیز دارای سه زیر بخش گلپنجپر ، گل نرگس و گل شکوفه است. به این علت که گلهای غنچه سه برگ دارای دو دستهی متفاوت از هم هستند، این گل به دو کلاس تقسیم شد که در نهایت گلها به چهارده کلاس تقسیم شدند.
شکل (7): ساختار بندی مجموعه گلهای قالی ]4[.
برای اینکه گلها برای الگوریتم ما قابل استفاده باشند پیش پردازشهایی بر روی آنها انجام شده است که در ادامه توضیح داده میشوند. برخی از گلهای مجموعه از نقشه قالی روبش شده اند و به صورت دستی از زمینه قالی جدا شده اند که به نسبت کیفیت پایین تری دارند. در شکل نمونه این گلها نشان داده شده است. برخی دیگر از عکسها رنگی و از کتابها روبش شده بودند و کیفیت بالاتری دارند که نمونه این گلها در شکل نشان داده شده است و برخی نیز از مجلات روبش شده اند که خطوط واضحی دارند و رنگی نیستند. چند نمونه از این گلها نیز در شکل نشان داده شده است.
شکل (8): گلهای اولیه که از نقشههای قالی جدا شده اند.
شکل (9): گلهای رنگی که از کتابها روبش شده اند.
شکل (10): گلهای خاکستری که دارای لبههای واضحی هستند و از مجلات روبش شدهاند.
به این علت که عکسها از منابع مختلف جمع آوری شدهاند، اندازه آنها با هم یکی نیست. از آنجایی که در این مقاله بر روی خود تصویر کار میشود، برای استخراج ویژگی نیاز است عکسها هم اندازه باشند. به همین علت، در ابتدا اندازه تمام عکسهای اصلی روبش شده، به 256x256 تبدیل شد و در مرحله بعد گلهای رنگی نیز به خاکستری تبدیل شدند.
در مرحله بعد، گلهای بدون لبههای مشخص، خطوط خیلی کم رنگ و زمینههای شطرنجی برخی از عکسها اصلاح شد که قسمتهایی از آن با تنظیم روشنایی و فیلتر کردن و قسمتهایی که خیلی خراب بودند، به طور دستی درست شدند. تا این مرحله گلها خاکستری هستند و دارای نویز و لبههای اضافی هستند. همچنین، سطح روشنایی همه گلها یکنواخت نیست. در این مرحله نیاز است که گلها باینری شوند. پس از نویز زدایی، گلها با آستانه گیری ساده باینری شدند. در شکل خروجی این مرحله نشان داده شده است که تصویر ورودی برای توصیفگر ماست.
شکل (11): گلها پس از تبدیل شدن به باینری برای 14 کلاس
از تعداد نمونه موجود برای هر کلاس، نیمی از آنها به عنوان نمونههای یادگیری و نیمی دیگر به عنوان نمونههای آزمایش در نظر گرفته شده اند. در جدول تعداد نمونههای مربوط به هر آرایه، برای این مجموعه داده نشان داده شده است. برخی از گلها تنوع کمتری دارند و برخی نیز مانند گل شاهعباسی از تنوع بیشتری برخودارند و به همین جهت نمونههای بیشتری از آن تهیه شده است.
جدول (1): تعداد نمونههای موجود از هر آرایه
آرایه |
تعداد نمونه یادگیری |
تعداد نمونه آزمایش |
اسلیمی ماری |
14 |
16 |
اسلیمی ساده |
19 |
18 |
اسلیمی دهاناژدری |
10 |
11 |
غنچه سه برگ1 |
26 |
26 |
غنچه سه برگ2 |
22 |
22 |
غنچه دوبرگ |
11 |
11 |
غنچه تک برگ |
10 |
10 |
نیمه برگ |
25 |
27 |
برگ کنگری |
26 |
29 |
برگ بادامی |
26 |
28 |
گل شاهعباسی |
134 |
146 |
گل پنجپر |
14 |
16 |
گل نرگس |
10 |
11 |
شکوفه |
26 |
34 |
مجموع |
373 |
405 |
برای بازنمایی، از توصیفگرهای موجک و WFMT استفاده میکنیم. همچنین برای به دست آوردن میزان کارایی توصیفگر از بازشناسی استفاده میکنیم. برای بازشناسی ابتدا برای هر کلاس چند نماینده انتخاب میشود و به ورودی توصیفگر داده میشود و خروجی حاصل از توصیفگر در پایگاه داده ذخیره میشود. نمایندهها از نمونههای یادگیری انتخاب میشوند. پس از اینکه پایگاه داده آماده شد، از نمونههای آزمایش نیز به توصیفگر داده میشود و خروجی آن با پایگاه داده مقایسه میشود و به هر کلاسی که نزدیک بود، به آن کلاس تخصیص میدهیم. برای ارزیابی نرخ بازشناسی از K-NN استفاده شد که بیشترین نرخ بازشناسی با معیار فاصله مانهاتان به دست آمد. برای K>2، هر کلاس که بیشترین تخصیص را داشت به آن کلاس تعلق میگیرد و اگر دو کلاس به تعداد مساوی امتیاز آوردند کلاسی که میانگین فاصله کمتری دارد گل به آن اختصاص مییابد.
برای انتخاب نماینده به صورت زیر عمل میکنیم. ابتدا نمونههای یادگیری هر کلاس را با استفاده از الگوریتمK-Means به چند خوشه تقسیم میکنیم و اگر فاصله مرکز دو خوشه، از دو برابر فاصله دورترین داده خوشه کمتر باشد آن دو خوشه را یکی میکنیم، تا جایی که مراکز خوشهها به اندازه کافی از هم فاصله داشته باشند. سپس از هر خوشه نمونهای را که به میانگین نمونههای آن خوشه نزدیکتر است، به عنوان نماینده آن خوشه در نظر میگیریم و نماینده خوشهها را به عنوان نمایندههای آن کلاس در هنگام بازشناسی در نظر میگیریم. در نتیجه هر کلاس بیش از یک نماینده دارد. با این روش نمایندههای مناسب برای هر کلاس انتخاب میشود که در شکل نشان داده شدهاند.
شکل (12): نماینده های انتخاب شده و تعداد آنها
دیاگرام نحوه بازنمایی نشان داده شده است. در شکل نیز دیاگرام نحوه بازشناسی نشان داده شده است. همان طور که نشان داده شده است، ابتدا نمایندهها انتخاب میشوند و سپس دستهبندی انجام میشود.
شکل (13): نحوه بازنمایی
شکل (14): نحوه بازشناسی
برای بازنمایی از دو روش که شرح داده شد، استفاده شده است. همچنین، برنامه های این دو روش در محیط نرم افزار متلب پیاده سازی شد و نتایج آن در ادامه توضیح داده میشود.
همانگونه که گفته شد، چنانچه از تصویر، تبدیل موجک بگیریم و در هر مرحله انحراف معیار زیرباندهای آن را محاسبه کنیم و در یک بردار قرار دهیم، در نهایت یک بردار ویژگی به دست میآید که چون انحراف معیار است، نسبت به تغییرات مقیاس، چرخش و انتقال پایاست. همچنین، نوع موجک انتخاب شده و تعداد مراحل تجزیه، نرخ بازشناسی را تغییر میدهد. به دلیل اینکه گلها از منابع مختلف تهیه شدهاند، خطوط برخی از آنها ضخیم و برخی نازک هستند، ولی چون در ورودی توصیفگر از زیرباند هموار شده تبدیل موجک استفاده میشود که در واقع خروجی فیلتر پایینگذر است، خطوط هموار میشوند. همچنین، از لبه یاب سوبل نیز برای لبه یابی استفاده شد که نرخ بازشناسی را بهبود داد. در شکل دیاگرم دسته بندی با موجک نشان داده شده است.
شکل (15): دیاگرام دستهبندی با موجک
اگر یک مرحله تجزیه کنیم، بردار ویژگی چهار تایی خواهد شد و نرخ بازشناسی کم خواهد شد. برای بزرگتر از پنج مرحله نیز نرخ بازشناسی کم خواهد شد. بیشترین نرخ بازشناسی با چهار مرحله به دست آمد که در نرخ بازشناسی به ازای موجکهای مختلف نشان داده شده است. همچنین، بهترین پایه موجک که بالاترین نرخ بازشناسی را میدهد، دابیشی8 است.
جدول(2): نرخ بازشناسی با ویژگی انحراف معیار موجک در چهار مرحله تجزیه(به درصد).
Sym4 |
Db8 |
Db4 |
Db2 |
Haar |
آرایهها |
شماره کلاس |
87.5 |
87.5 |
75 |
68.7 |
68.7 |
اسلیمی ماری |
1 |
66.6 |
88.8 |
83.3 |
83.3 |
77.7 |
اسلیمی ساده |
2 |
81.8 |
63.6 |
81.8 |
72.7 |
45.4 |
اسلیمی دهاناژدری |
3 |
38.4 |
46.1 |
38.4 |
38.4 |
30.7 |
غنچه سه برگ 1 |
4 |
50 |
54.5 |
59 |
77.2 |
27.2 |
غنچه سه برگ 2 |
5 |
72.7 |
81.8 |
81.8 |
54.5 |
36.3 |
غنچه دوبرگ |
6 |
40 |
20 |
20 |
10 |
10 |
غنچه تک برگ |
7 |
33.3 |
37 |
44.4 |
18.5 |
40.7 |
نیمه برگ |
8 |
68.9 |
72.4 |
68.9 |
72.4 |
89.6 |
برگ کنگری |
9 |
100 |
100 |
100 |
100 |
100 |
برگ بادامی |
10 |
97.9 |
95.2 |
96.5 |
95.8 |
97.2 |
گل شاهعباسی |
11 |
75 |
62.5 |
75 |
68.75 |
62.5 |
گل پنجپر |
12 |
45.4 |
54.5 |
45.4 |
27.2 |
54.5 |
گل نرگس |
13 |
67.6 |
73.5 |
58.8 |
41.1 |
47 |
گل شکوفه |
14 |
76.0 |
76.8 |
76.0 |
71.6 |
71.1 |
نرخ بازشناسی کل |
|
دیاگرام این روش در شکل نشان داده شده است. در اینجا از توصیفگر WFMTاستفاده شد. میزان نرخ بازشناسی برای موجکهای مختلف آزمایش شد و بهترین نتیجه با موجک خانواده دابیشی2 به دست آمد که نرخ بازشناسی به 81.5 درصد رسید. همانطور که مشاهده میشود، نرخ بازشناسی برای پایههای موجک مختلف، متفاوت است. در جدول نرخ بازشناسی به ازای موجکهای مختلف نشان داده شده است.
جدول (3): نرخ بازشناسی توصیفگر فوریه-ملین بر پایههای موجکمختلف در سطح3 (به درصد).
Bior3.1 |
Sym4 |
Db4 |
Db2 |
Haar |
بدون موجک |
آرایهها |
شماره کلاس |
56.2 |
43.7 |
43.7 |
43.7 |
50.0 |
25.0 |
اسلیمی ماری |
1 |
55.5 |
66.6 |
77.8 |
61.1 |
72.2 |
66.6 |
اسلیمی ساده |
2 |
45.4 |
63.6 |
63.6 |
90.9 |
72.2 |
63.6 |
اسلیمی دهاناژدری |
3 |
34.6 |
88.4 |
69.2 |
84.6 |
80.7 |
61.5 |
غنچه سه برگ 1 |
4 |
50.0 |
72.7 |
63.6 |
63.6 |
63.6.5 |
59.1 |
غنچه سه برگ 2 |
5 |
18.2 |
54.5 |
54.5 |
72.7 |
54.5 |
36.4 |
غنچه دوبرگ |
6 |
30.0 |
60.0 |
50.0 |
50.0 |
60.0 |
40.0 |
غنچه تک برگ |
7 |
22.2 |
33.3 |
51.8 |
51.8 |
44.5 |
37.0 |
نیمه برگ |
8 |
55.1 |
82.7 |
79.3 |
82.8 |
79.3 |
70.0 |
برگ کنگری |
9 |
100 |
96.4 |
96.4 |
89.3 |
99.5 |
92.8 |
برگ بادامی |
10 |
89.0 |
93.1 |
93.1 |
98.6 |
95.2 |
94.5 |
گل شاهعباسی |
11 |
43.7 |
62.5 |
68.7 |
62.5 |
75.0 |
75.0 |
گل پنجپر |
12 |
36.3 |
63.6 |
72.7 |
63.6 |
72.7 |
72.7 |
گل نرگس |
13 |
97.0 |
63.6 |
88.2 |
85.3 |
82.3 |
91.2 |
شکوفه |
14 |
67.4 |
78.2 |
79.0 |
81.5 |
80.4 |
75.3 |
نرخ بازشناسی کل |
|
در Error! Not a valid bookmark self-reference.نتایج نرخ بازشناسی برای توصیفگرهای استفاده شده، نشان داده شده است. همچنین، در هر سه روش، دسته بندی به یک شکل انجام گرفته است.
ماتریس سردرگمی نمایش خوبی از خطاها را نشان میدهد. در Error! Reference source not found. ماتریس سردرگمی برای توصیفگر موجک و در Error! Reference source not found. ماتریس سردرگمی برای توصیفگر فوریه-ملین نشان داده شده است.
گلهایی که با هم اشتباه میشوند در بخش زیر آورده شدهاند. سایر خطاها تا حدودی متفرقه هستند.
جدول (4) مقایسه نرخ بازشناسی
روش دوم : توصیفگر فوریه-ملین |
روش اول : توصیفگرموجک با انحراف معیار |
توصیفگر فوریه بر اساس کانتور[4] |
روش |
تصویر 32 * 32 |
16 |
64 |
تعداد ویژگی |
81.5 |
76.8 |
69.4 |
نرخ بازشناسی |
جدول (5) ماتریس سردرگمی برای توصیفگر موجک
شکوفه |
گل نرگس |
گل پنجپر |
شاه عباسی |
برگ بادامی |
برگکنگری |
نیمه برگ |
تک برگ |
دو برگ |
سه برگ 2 |
سه برگ 1 |
دهاناژدری |
ساده |
ماری |
آرایه ها |
. |
. |
. |
1 |
. |
. |
. |
. |
. |
. |
. |
. |
1 |
14 |
ماری |
. |
. |
1 |
. |
. |
. |
. |
. |
. |
. |
. |
1 |
16 |
. |
ساده |
. |
. |
. |
. |
. |
. |
. |
. |
. |
. |
. |
7 |
3 |
1 |
دهاناژدری |
6 |
0 |
2 |
. |
. |
. |
2 |
1 |
1 |
1 |
12 |
1 |
. |
. |
سه برگ 1 |
1 |
. |
. |
. |
. |
1 |
1 |
5 |
. |
12 |
2 |
. |
. |
. |
سه برگ 2 |
. |
. |
. |
. |
. |
1 |
. |
1 |
9 |
. |
. |
. |
. |
. |
دوبرگ |
3 |
. |
. |
. |
. |
. |
. |
2 |
. |
3 |
2 |
. |
. |
. |
تک برگ |
2 |
. |
. |
. |
. |
1 |
10 |
5 |
. |
8 |
1 |
. |
. |
. |
نیمه برگ |
. |
. |
2 |
. |
. |
21 |
5 |
. |
. |
1 |
. |
. |
. |
. |
برگ کنگری |
. |
. |
. |
. |
28 |
. |
. |
. |
. |
. |
. |
. |
. |
. |
برگ بادامی |
. |
4 |
. |
140 |
. |
. |
. |
. |
. |
. |
. |
1 |
. |
1 |
شاهعباسی |
1 |
2 |
10 |
. |
. |
1 |
. |
. |
1 |
. |
1 |
. |
. |
. |
گل پنجپر |
2 |
6 |
. |
. |
. |
1 |
. |
. |
1 |
. |
. |
1 |
. |
. |
گل نرگس |
25 |
. |
1 |
. |
. |
. |
4 |
. |
. |
. |
4 |
. |
. |
. |
شکوفه |
جدول (6) ماتریس سردرگمی برای توصیفگر فوریه-ملین
شکوفه |
گلنرگس |
گلپنجپر |
شاهعباسی |
برگبادامی |
برگکنگری |
نیمهبرگ |
تک برگ |
دو برگ |
سه برگ 2 |
سه برگ 1 |
دهان اژدری |
ساده |
ماری |
آرایه ها |
. |
. |
. |
7 |
. |
1 |
. |
. |
. |
. |
. |
1 |
. |
7 |
ماری |
. |
1 |
. |
1 |
. |
2 |
. |
. |
. |
. |
1 |
1 |
11 |
1 |
ساده |
. |
. |
. |
. |
. |
. |
. |
. |
. |
. |
. |
10 |
1 |
. |
دهاناژدری |
1 |
. |
3 |
. |
. |
. |
. |
. |
. |
. |
22 |
. |
. |
. |
سه برگ 1 |
1 |
. |
. |
. |
. |
. |
2 |
3 |
. |
14 |
2 |
. |
. |
. |
سه برگ 2 |
. |
. |
. |
. |
. |
. |
. |
. |
8 |
3 |
. |
. |
. |
. |
دوبرگ |
. |
. |
. |
. |
. |
. |
. |
5 |
. |
4 |
1 |
. |
. |
. |
تک برگ |
. |
. |
. |
. |
6 |
2 |
14 |
2 |
1 |
1 |
1 |
. |
. |
. |
نیمه برگ |
. |
. |
. |
. |
. |
24 |
2 |
. |
. |
2 |
1 |
. |
. |
. |
برگ کنگری |
. |
. |
. |
. |
25 |
. |
3 |
. |
. |
. |
. |
. |
. |
. |
برگ بادامی |
. |
. |
2 |
144 |
. |
. |
. |
. |
. |
. |
. |
. |
. |
. |
شاهعباسی |
5 |
1 |
10 |
. |
. |
. |
. |
. |
. |
. |
. |
. |
. |
. |
گل پنجپر |
4 |
7 |
. |
. |
. |
. |
. |
. |
. |
. |
. |
. |
. |
. |
گل نرگس |
29 |
1 |
4 |
. |
. |
. |
. |
. |
. |
. |
. |
. |
. |
. |
شکوفه |
عمده خطاهای این گل مربوط به شاه عباسی است و دلیل این خطا این است که گل ماری مانند شاه عباسی جزییات داخلی زیادی دارد. گاهی خطاهای متفرقه دیگری نیز در این کلاس مشاهده میشود. در شکل(12 چند نمونه اسلیمی ماری نشان داده شده که در کلاس گل شاه عباسی قرار گرفته است.
شکل(12): نمونههای اسلیمی ماری که در کلاس گل شاه عباسی قرار گرفته است.
خطاهای این گل عمدتا در شکوفه جای میگیرد و علت آن این است که گل سه برگ، 3 تا پره و2 گلبرگ دارد که شبیه به 5 پره شکوفه میشود. در شکل(13 نمونههایی که به اشتباه در کلاس گل شکوفه قرار میگیرند، نشان داده شدهاند. سایر خطاها متفرقه هستند.
شکل(13): نمونه غنچههای سه برگ نوع1 که در کلاس گل شکوفه قرار میگیرند.
خطاها در این کلاس متفرقه هستند، ولی عمده آنها مربوط به کلاس بادامی میشوند. البته، دلیل این خطا این است که برخی از شکلهای گل نیم برگ صاف هستند و کاملا شبیه به بادامی میشوند .
در حقیقت، گل نیم برگ باید مانند شکل (14الف باشد، ولی در مجموعه داده برخی از شکلها مانند شکل (14ب هستند که با کلاس بادامی اشتباه میشوند.
شکل (14): نیمه برگ الف درست و نیمه برگ ب در کلاس بادامی قرار میگیرد.
به علت جزییات داخلی زیاد، این کلاس با بقیه کلاسها متمایز است. همچنین، تعداد نمونههای این کلاس بسیار بیشتر از بقیه است و به این دو دلیل در این کلاس خطای کمتری رخ میدهد. برای برخی از شکلها که جزییات داخلی کمتری دارند و شکل خلوت است ، گل به گروه پنج پر و یا به نرگس تعلق میگیرد.
از گلهای این مجموعه، تعدادی از آنها در کلاس شکوفه قرار گرفته است. علت این خطا این است که گل 5 پر و شکوفه هر دو 5 تا پره دارند و اختلاف آنها تنها در خمیدگی روی پرههای آن است و در برخی موارد کاملا شبیه به هم هستند. شکل(15 یک نمونه از گلهای شکوفه و پنج پر که با هم اشتباه میشوند، نشان داده شده است.
شکل(15): گل پنج پر و شکوفه که با هم اشتباه میشوند.
به علت منابع متفاوت برای جمعآوری گلها، گاهی اوقات در طرحهای مختلف این پرهها شبیه به هم میشوند که در این موارد باعث اشتباه شدن آنها میشود.
خطا در این کلاس عمدتا به کلاس پنج پر و شکوفه تعلق میگیرد. در کل، گل نرگس و شکوفه و پنج پر خیلی به هم شبیه هستند و به آسانی باهم اشتباه میشوند. همان طور که مشاهده میشود، گل نرگس به شکوفه و پنج پر بسیار شبیه است. در شکل (6 یک نمونه از این سه کلاس نشان داده شده است.
شکل (6): یک نمونه از گل پنج پر، گل نرگس و گل شکوفه شبیه به هم
در این مقاله در جستجوی توصیفگری بودیم که بتواند گلهای قالی را به گونهای بازنمایی کند که نسبت به تغییرات مقیاس، چرخش و انتقال پایا باشد. دو توصیفگر برای این کار انتخاب شدند که یکی بر اساس ویژگی انحراف معیار زیر باندهای موجک و دیگری براساس طیف توصیفگر فوریه-ملین است. با قرار دادن موجک به عنوان پیش پردازش در توصیفگر فوریه نرخ بازشناسی نسبتا خوبی به دست آمد. برای دسته بندی نیز، فاصله مانهاتان به کار برده شد. از آنجایی که دادهها به دو بخش آزمایش و یادگیری تقسیم شد، برای انتخاب نماینده از میان دادههای یادگیری، از الگوریتمK-Means استفاده شد. به علت کیفیت پایین برخی از دادههای مجموعه، نیاز به پیش پردازشهایی است که به صورت ماشینی و در مواردی به صورت دستی انجام شدند. در مورد خطاهایی که در دسته بندی پیش میآید، نکته قابل توجه این است که عمده خطاها در بین آرایههایی پیش میآید که در یک شاخه قرار گرفتهاند. برای مثال، گل پنج پر، گل نرگس و گل شکوفه در شاخه گلها قرار گرفتهاند و خطاهای این سه آرایه عمدتا مربوط به همدیگر است. از آنجایی که شکل گلها دارای جزییات داخلی متفاوت است( بدین معنی که برخی دارای جزییات زیاد و برخی دارای جزییات کم هستند) چنانچه بتوان از ترکیب توصیفگرها استفاده کرد، احتمالا نرخ بازشناسی بالاتری به دست میآید. همچنین، به علت اینکه دادهها از منابع مختلفی جمع آوری شده است، کیفیت گلها متفاوت است. به نظر میرسد اگر روشهایی برای پیش پردازش این گلها توسعه داده شود که مراحل دستی حذف شود، این روشهای بازنمایی میتواند در عمل نیز به کار گرفته شود.
[1] Fourier–Mellin Transform
[2] Wavelet Fourier–Mellin Transform
[3] Henry Selvaraj
[4] Marius Tico
[5] Sanjekar
[6] Ismail
[7] Ramadan
[8] Nabeel
[9] Jin
[10] Cheng
[11] co-occurrence
[12] maximum probability
[13] contrast
[14] entropy
[15] energy
[16] local homogeneity
[17] cluster prominence
[18] R.M.Haralick